Presedintele Fiscului, Gelu Diaconu, a anuntat ca nu isi da demisia de la sefia ANAF si ca doreste clarificarea acestui dosar "kafkian". Premierul Dacian Ciolos a spus dimineata ca situatia lui Diaconu va fi clarificata joi.

Gelu Diaconu, seful ANAFFoto: Hotnews

UPDATE 13.04 Premierul Dacian Ciolos a declarat ulterior ca il va demite pe seful ANAF, Gelu Diaconu, si ca asteapta din partea ministrului de Finante propunerile de schimbare.

Intrebat daca Gelu Diaconu va fi demis, premierul Ciolos a raspuns: Da, sigur, am spus de dimineata ca in cursul zilei de astazi. Astept... doamna ministru de Finante a spus deja de ieri ca ii cere demisia si, in sensul acesta, ca va veni cu o schimbare. Astept sa vina doamna ministru cu variantele pe care vrea sa mi le propuna si vom lua o decizie".

Premierul a precizat ca Gelu Diaconu a fost numit in postul de secretar de stat si ca nu l-a obtinut prin concurs.

"In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a-mi da demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri", afirma Diaconu joi dimineata intr-uncomunicat de presa transmis de ANAF.

"O sa se clarifice astazi. Am avut o discutie cu dansul si o sa se rezolve astazi", a spus, joi, Ciolos, la sediul Ministerului Economiei, intrebat daca l-a revocat pe seful ANAF, potrivit Agerpres.

Ciolos a adaugat ca Diaconu i-a explicat motivele pentru care considera ca nu este vinovat. "Mi-a explicat motivele pentru care dansul considera ca nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a inteles si dansul ca pentru ANAF e mai bine", a aratat Ciolos.

Intrebat daca acesta isi va da demisia, Ciolos a replicat: "O sa rezolvam astazi".

In comunicatul Fiscului, Gelu Diaconu sustine ca ￯ANAF se afla in mijlocul unei perioade critice a existentei sale, fiind institutia careia i se datoreaza in proportie de peste 70% relaxarea fiscala si stabilitatea macrobugetara a statului roman￯.

"Actiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei institutii vitale pentru statul roman", a declara Diaconu.

"Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzatie care mi se aduce, atat mie, cat si vicepresedintelui ANAF, este aceea ca am emis doua circulare nelegale, prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi, precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice", sustine presedintele fiscului.

"Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii", a declarat Diaconu, adaugand ca solicitarea de remediere a a acestei situatii a venit din partea premierului si a ministrului de finante de atunci.

"Consider ca este inacceptabil ca, fie din rea credinta, nestiinta sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o institutie de importanta ANAF sa poata fi destabilizata, punand in pericol tinta de deficit structural si intreaga securitate economica a Romaniei. Cu toate acestea, tocmai pentru ca nu confund institutiile cu oamenii, si nici pe mine cu ANAF, am incredere ca CSM si DNA vor urmari cu atentie deosebita rezolvarea cu celeritate si in deplina legalitate a dosarului in care am fost implicat intr-o maniera ce poate fi asimilata unui adevarat abuz", mai scrie Gelu Diaconu in comunicatul transmis de ANAF.