Cazul copiilor infectati cu o bacterie periculoasa si care au simptome specifice insuficientei renale a pus autoritatile sanitare in alerta. 11 bebelusi din Dolj si Arges au fost internati la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti dupa ce ar fi luat bacteria Escherichia coli. Trei sunt in stare grava, la terapie intensiva, a anutat joi dimineata sefa Clinicii de Pediatrie. Toti au complicatii renale. Infectia digestiva este extrem de agresiva si ataca si rinichii.

In cazul a inca cinci copii internati la Campulung Muscel medicii asteapta rezultatele analizelor ca sa vada daca au si ei sindrom hemolitic uremic, transmite Digi 24.

UPDATE 12:35 Opt dintre cei 11 copii internati sunt supusi dializei peritoneale, dar starea celorlalti trei s-a ameliorat si au diureza, a precizat o purtatoare de cuvant al spitalului

Aceasta a precizat ca ancheta epidemiologica este in curs.

UPDATE 10.15 Sefa sectiei de Pediatrie de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti a anuntat ca acolo sunt internati 11 copii, trei in stare grava la terapie intensiva.

"Ne asteptam ca evolutia lor sa fie buna, sunt mai bine decat atunci cand au venit. E un tip de bacterie extrem de agresiv pentru ca ataca peretele vascular al organelor importante incepand cu rinichii. E un tip de septicemie foarte grava", a declarat joi dimineata, dr. Mihaela Balgradean, sefa Clinicii de Pediatrie de la Spitalul “Marie Curie”.

Bacteria exista in lapte, carne, oua, trebuie sa identificam daca fiecare dintre acesti copii au consumat la un moment data celasi produs sau au folosit aceeasi apa din care a fost preparata hrana. Bacteria e distrusa cand produsul e fiert mai mult timp la 100 de grade, a mai explicat medicul.

Din cei 11 copii care sunt internati la "Marie Curie", cinci fac dializa, trei sunt la terapie intensiva, 3 nu au avut nevoie de dializa, a adaugat Balgradean.

“E exclus ca bacteria sa fie luata din spital, pentru ca unii dintre cei internati la Bucuresti nici nu au fost internati la Pitesti”, a mai spus medicul.

UPDATE ora 10.10

Intr-o conferinta de presa, reprezentantii spitalului din Pitesti au anuntat ca fac probe apei din reteua publica. "Apa de la retea e investigata de Directia de Sanatate Publica Arges. Apa e potabila in toate localitatile din care provin copiii bolnavi. Nu stiu daca s-au respectat normele de preparare a hranei", au spus medicii de la Spitalul din Pitesti

UPDATE ora 9.30: Inca 13 copii au fost internati miercuri noaptea la spitalul din Pitesti. Ei au fost diagnosticati cu rotavirus si sunt in afara oricarui pericol, transmite Digi24.

O fetita in varsta de un an din orasul Topoloveni, diagnosticata cu sindrom hemolitic uremic, a murit saptamana trecuta la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti, unde fusese transportata in stare grava. In acest caz, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti a deschis, miercuri, un dosar de cercetare penala.

Procurorii s-au sesizat din oficiu in acest caz si efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de ucidere din culpa, au anuntat reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti.

DSP Arges a deschis o ancheta epidemiologica

Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges le-a cerut miercuri medicilor de familie din judet sa-i consulte pe toti pacientii cu varsta sub doi ani

"S-a luat decizia ca medicii de familie sa consulte copiii si la primele semne de boala, daca medicul nu a ajuns sa-i consulte la domiciliu, sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca sa descoperim boala cat mai repede", a anuntat sefa DSP Arges, care a precizat ca in judet sunt aproximativ sase mii de copii cu varsta sub doi ani, scrie Agerpres.

Conform datelor DSP Arges, pana in prezent s-au inregistrat in judet 12 cazuri de imbolnaviri, in localitati aflate la mare distanta unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitesti si Campulung Muscel, orasele Topoloveni si Stefanesti si comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului. "Noi suntem inca in ancheta, nu stim cauza imbolnavirii acestor copii. In momentul in care ancheta se va termina, poate reusim sa stabilim cauza acestei patologii. (...) Facem si noi ancheta, si la 'Marie Curie' se face o ancheta si vom comunica rezultatele in momentul in care le avem", a mai precizat Sorina Hontaru.