Ministrii Apararii din NATO au decis miercuri sa consolideze "prezenta avansata" a Aliantei Nord-Atlantice in Europa de Est, sustinuta cu precadere prin desfasurarea de echipamente grele de catre Statele Unite, ca raspuns la actiunile Rusiei, informeaza AFP.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

Ministrii, reuniti miercuri si joi la Bruxelles, "au aprobat o prezenta avansata in estul Aliantei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta prezenta militara consolidata va fi "multinationala, pentru a arata ca un atac asupra unui aliat va fi un atac asupra tuturor aliatilor", a subliniat seful NATO.

Trupele aliate vor fi dislocate "prin rotatie" in tarile estice membre ale NATO. "Prezenta avansata" va fi "sustinuta printr-un program de exercitii" si de dislocari de echipamente si materiale in regiune, ceea ce va "facilita trimiterea rapida de intariri" in cazul unui eventual atac, a explicat Stoltenberg.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, militari americani, britanici si germani ar putea fi dislocati pe flancul estic al NATO, de la tarile baltice pana in Romania si Bulgaria, potrivit noilor planuri ale Aliantei de descurajare a unei eventuale tentative de incursiune a Rusiei.

Aceasta noua strategie ilustreaza conceptul "descurajarii moderne", noul cuvant de ordine pentru NATO, in conditiile in care Alianta se vede inconjurata de crize majore si conflicte in Europa si zona din imediata apropiere, pe flancul sau estic (Ucraina) sau in sud (Siria, Irak, Libia).

Acest nou cadru a fost indelung discutat miercuri de catre ministrii Apararii. Include, de asemenea, amenintarile hibride, precum atacurile cibernetice sau violenta non-statala, reprezentata de organizatia jihadista Stat Islamic, si intentioneaza sa reaminteasca prin forta postura de descurajare nucleara a NATO, probabil la urmatorul summit al Aliantei care se desfasura in iulie la Varsovia.

"Prezenta avansata" completeaza eforturile facute timp de 18 luni pentru a se asigura ca fortele NATO pot reactiona si actiona ca o modalitate de descurajare, ca raspuns la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in martie 2014 si la ofensiva rebelilor prorusi in estul Ucrainei.

Washingtonul a anuntat ca va mari de 4 ori in 2017, pana la 3,4 miliarde de dolari, cheltuielile destinate intaririi prezentei americane in Europa, stationand cu precadere echipamente de lupta grele (tancuri, lansatoare de rachete, etc.) si o divizie americana - 15.000 pana la 20.000 de soldati.

Mai mult decat atat, echivalentul unei brigazi (aproximativ 3.600 de soldati) va fi, pe viitor, stationata pe tot parcursul anului in tarile estice, spre deosebire de sase luni din an cum se intampla la ora actuala, pentru exercitii si antrenamente.

"Descurajarea noastra se bazeaza pe o combinatie intre aceasta prezenta avansata si capacitatea noastra de trimite rapid intariri, daca este necesar", a precizat Stoltenberg.

Moscova avertizeaza constant impotriva "stationarii permanente" a unei forte de lupta aliate substantiale la granitele sale, actiune pe care o considera contrara actului fondator NATO-Rusia, semnat in 1997.

"Nu mai traim in epoca Razboiului Rece, cand sute de mii de soldati erau masati fata in fata la frontiera", a subliniat secretarul general al NATO.