Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii au prezentat Guvernului informari in legatura cu stadiul aplicarii masurilor de sprijin a persoanelor ranite in incendiul din 30 octombrie 2015 din Clubul Colectiv, a persoanelor care i-au insotit pe raniti in perioada de spitalizare, precum si a familiilor celor care si-au pierdut viata in tragicul eveniment. Potrivit acestei prezentari, 15 persoane ranite in Clubul Colectiv se mai afla internate in spital, din care 14 in strainatate si unul in Romania, iar trei efectueaza tratamente in ambulatoriu.

In urma incendiului din Clubul Colectiv, 63 de persoane si-au pierdut viata, dintre care, 27 in data de 30 octombrie, iar 147 de pacienti au fost internati, 43 au fost transferati in spitale din strainatate, iar 104 au ramas in 13 spitale din Romania.

Potrivit Guvernului, pacientii externati din spitalele din Romania, care necesita sau care vor necesita, ulterior, tratamente de recuperare, inclusiv interventii chirurgicale, sunt cuprinsi in programe de recuperare, care se desfasoara in cursul anului 2016, in functie de evolutia starii lor de sanatate. Pentru tratamentul pacientului critic care a suferit arsuri grave s-a alocat, in 2016, suma de 11 milioane de lei.

Pentru achizitionarea de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, necesare pacientilor tratati in Romania, a fost alocata, in 2015, suma de 26,3 milioane de lei.

Pentru decontarea transportului medical specializat, a serviciilor medicale, a contributiei personale pentru persoanele care au beneficiat de tratament in strainatate, Guvernul a creat cadrul legal si, in bugetul pentru 2016 a fost alocata suma de 90 de milioane de lei, cu aceasta destinatie.

Pentru persoanele care i-au insotit in spitalele din tara si strainatate pe ranitii din Colectiv, precum si pentru familiile persoanelor care si-au pierdut viata, prin hotarari ale Guvernului au fost stabilite masuri pentru acordarea unor ajutoare urgenta.

Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala a efectuat, pana in prezent, plata ajutoarelor de urgenta in suma totala de 2.758.939 lei. In cursul anului 2015, familiile a 48 de persoane decedate au solicitat acest ajutor de urgenta. Pentru insotitorii persoanelor ranite aflate in tratament in spitalele din Romania s-a platit suma de 476.000 lei, pentru 76 de persoane. De asemenea, pentru insotitorii persoanelor transferate pentru tratament in strainatate s-a platit suma de 2.039.439 lei, pentru 36 de persoane.