Militari americani, britanici si germani ar putea fi dislocati pe flancul estic al NATO, de la tarile baltice pana in Romania si Bulgaria, potrivit noilor planuri ale Aliantei de descurajare a unei eventuale tentative de incursiune a Rusiei, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ministrii Apararii din statele membre care se intalnesc miercuri la Bruxelles vor discuta noul plan de intarire a flancului de estic al Aliantei in fata unui atac destabilizator de tip "hibrid" sau al unui atac in toata regula al fortelor rusesti.

Acest plan ar putea implica cate in batalion de 500 - 1.000 de militari in tarile aflate pe acest flanc: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Romania si Bulgaria.

Trupele vor fi formate in principal din soldati americani, britanici si germani, pentru a transmite Rusiei un semnal clar ca o interventie similara celei din Ucraina va declansa un raspuns puternic din partea puterilor occidentale.

Aceste unitati, care vor functiona pe principiul rotatiei, ar putea include foarte probabil unitati mobile inarmate cu rachete sol-aer, sprijinite de avioane si elicoptere de atac la sol.

Actiunile fac parte dintr-un plan mai amplu care include intarirea capacitatilor de colectare de informatii, pregatirea pentru intarirea rapida a unitatilor de prima linie din Europa Occidentala in caz de urgenta si oferirea de antrenament pentru a face statele vulnerabile capabile de autoaparare.

Procesul de luare a deciziilor va fi de asemenea revizuit.

Strategii aliantei spera ca prin aceste actiuni vor fi mai dificil de ignorat atacurile hibride din partea Rusiei. In Ucraina, aceste atacuri au implicat proteste ale separatistilor pro-rusi urmate de preluarea controlului asupra aeroporturilor si a cladirilor guvernamentale de catre forte speciale fara insemne militare specifice.

Se asteapta ca liniile directoare ale acestui plan sa fie agreate in aceasta saptamana, in timp ce numarul exact si nationalitatea militarilor vor fi definite ulterior.

O sursa din NATO a declarat: "Elementul cheie pentru o descurajare credibila pe teren este ca aliatii majori sa aiba o prezenta in aceste actiuni".

"Ca sa fim direct, Rusia trebuie sa stie ca daca incearca ceva intr-o republica baltica sau in Polonia sau Romania, Bulgaria, va ajunge foarte repede in fata unor trupe britanice, americane sau germane".

Acest plan este un compromis - unii politicieni din Polonia ar fi dorit o reintoarcere la Razboiul Rece in care zeci de mii de soldati americani si armament greu sa stationeze permanent pe linia frontului.

Sir Adam Thomson, ambasadorul britanic la NATO, vorbeste despre o abordare "back to the future" a NATO - o revenire la principiile fondatoare de aparare colectiva "dar cu o tenta moderna".