Uniunea Europeana nu va acorda niciun ban Republicii Moldova pana cand guvernarea de la Chisinau nu va semna Memorandumul cu Fondul Monetar International si nu va trece la implementarea prevederilor incluse in Acordul de Asociere, acesta a fost mesajul transmis la Bruxelles de comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, in cadrul unei intrevederi cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, transmite Radio Chisinau.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

Potrivit comisarului, UE este gata sa reia finantarea Republicii Moldova doar cu anumite conditii. Pentru a beneficia de banii europeni, autoritatile de la Chisinau trebuie de urgenta sa semneze un Acord cu Fondul Monetar international si sa-si stabileasca un termen limita de transpunere in practica a prevederilor incluse in Acordul de Asociere cu UE.

"Am primit asigurari ca noul Guvern va infaptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile sa mearga in directia necesara. Uniunea Europeana asteapta ca autoritatile de la Chisinau sa treaca de la retorica optimista la fapte concrete, in beneficiul cetatenilor. Este nevoie de reforme profunde in sistemul de drept, a combaterii coruptiei, o asanare a sistemului financiar-bancar si nu in ultimul rand de un Acord cu FMI. Doar in aceste conditii UE va relua finantarea catre Republica Moldova", a declarat Johannes Hahn.

In acelasi timp, comisarul european a sugerat autoritatilor de la Chisinau sa elaboreze o noua foaie de parcurs, cu termeni concreti si nu declarativi, de executare pentru reformele si actiunile prioritare.

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, a mentionat ca noul Guvern este hotarat sa lichideze restantele privind implementarea Acordului de Asociere, pana la reuniunea Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeana, care va avea loc la mijlocul lunii martie.