"Greutatea" desemnarii procurorilor de top se afla la ministrul Justitiei, rolul CSM fiind "doar de punctare a unui demers legal", deci "fara o consistenta anume", ceea ce duce la o situatie "nenaturala si ilogica", a declarat marti, pentru Mediafax, judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM.

"Paradoxul" consta in faptul ca CSM, prin Sectia de procurori, a gandit "criterii clare potrivit unei hotari adoptate in anul 2013 privind modul in care se desfasoara interviul in fata Sectiei, insa, practic, lucreaza cu materialul "clientului", adica e restrans si constrans sa aiba in vedere o singura propunere ce i se inainteaza de catre ministrul Justitiei si nu mai multi candidati care se pot inscrie in cursa", a explicat judecatorul Dumbrava.

"Este nenatural si ilogic ce se intampla, din cel putin doua perspective. Pe de o parte, este vorba despre incarcatura politica evidenta pe care o poate avea propunerea pe care o face un guvern, prin ministrul Justitiei, din moment ce executivul este un organism politic, oricat de technocrat ar fi el. Pe de alta parte, rolul CSM, prin sectia de procurori, pare mai degraba a avea un rol de consultare. Mai mult, ministrul Justitiei este membru al sectiei de procurori, asa incat el propune si tot el e (co)participant la avizul pe care-l da sectia, ceea ce inseamna un mic conflict de interese", a spus judecatorul Dumbrava, care a fost si presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dumbrava a remarcat faptul ca anul acesta este pentru a doua oara cand Comisia Europeana spune prin raportul MCV ca procedura de numire a procurorilor de top trebuie regandita si a atras atentia ca actuala procedura de numire a procurorilor de top, in care Executivul are un rol decisiv poate fi folosita ca "munitie politica" intr-un fel gresit, de catre anumiti politicieni, care pot "exploata interesat dezbaterea".

Judecatorul Dumbrava a mai spus, pentru Mediafax, ca este greu de crezut ca un ministru al Justitiei va renunta la actuala procedura, explicatiile putand fi de felul ca "Ministerul Justitiei face politica penala a statului roman, ca asa prevede Constitutia Romaniei cum ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului justitiei etc".

"Sunt argumente pe care parte a societatii civile le repeta si ele, sigur ca da, trebuie luate in seama. E greu si pentru actualul ministru, venit pe ultima suta de metri, sa propuna o procedura legala, acum", a completat judecatorul.