70 de spitale vor fi incluse in Planul National de supraveghere a infectiilor nosocomiale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 8 februarie 2016, 18:53 Actualitate | Esenţial

70 de spitale vor fi evaluate in cadrul actiunilor din Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale, a anuntat luni Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Mediafax. Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei va incepe imediat si presupune intr-o prima etapa evaluarea spitalelor, a afirmat, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Victor Strambu.

"S-a constituit un grup tehnic de lucru, alcatuit din cateva persoane cu diverse specialitati, microbiologie, epidemiologie, boli infectioase, sanatate publica si colegii din Ministerul Sanatatii, care au adoptat directii de actiune in perioada urmatoare" a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document care traseaza principalele directii de actiune ce trebuie urmate in perioada urmatoare in cele mai importante spitale din tara, unitati unde pot aparea mai frecvent infectii nosocomiale si unde se inregistraza cele mai mari consumuri de antibiotice.

Ministerul Sanatatii doreste ca in primul an, 70 de spitale sa faca parte din acest program, iar in decurs de cinci ani toate spitalele din Romania sa aiba bine pus la punct un sistem de prevenire si control al infectiilor nosocomiale: "In decurs de un an de zile, ne dorim, sa punem bazele unui sistem care sa raspunda de capacitatea de diagnostic, sa amelioram capacitatea de diagnostic, sa reusim sa facem training personalului din spitale, apreciem un numar de 70 de spitale care sa fie incluse in acest proiect", a mai spus Alexandru Rafila.

Intr-o prima etapa, se va face o evaluare a spitalelor in baza unor chestionare care vor fi analizate de specialistii Institutului National de Sanatate Publica, "Pentru a se identifica un calendar de masuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infectiilor nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii", a mai declarat secretarul de stat Victor Strambu.

Potrivit acestuia, chestionarele vor ajunge in cel mult 30 de zile in spitale, iar acestea vor trebui completate in cel mult 14 zile si transmise Directiei Nationala de Sanatate Publica, pentru a fi analizate.

Unul din obiectivele Ministerului Sanatatii este ca "Spitalele sa aiba in componenta lor structuri bine definite si functionale, care sa se ocupe de prevenirea si combaterea infectiilor nosocomiale atunci cand apar, ingrijirea acestor pacienti atunci cand apar, astfel ca ei sa nu devina o sursa de noi infectii nosocomiale, in acelasi timp sa avem un alt compartiment bine definit, care sa sprijine prescrierea judicioasa, buna practica a administrarii de antibiotice in spital", a declarat conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals.

Infectiile nosocomiale sunt privite drept o problema importanta de siguranta a pacientilor in legatura cu acordarea asistentei medicale, iar gravitatea lor deriva din implicarea frecventa a unor germeni rezistenti la antibiotice si evolutii grave ce apare de multe ori la pacientii cu deficiente ale apararii antiinfectioase.

Datele arata ca in Europa, in ultimii zece ani, 5,5 - 7,5% din totalul pacientilor internati contracteaza astfel de infectii. In Romania, raportarile oficiale (ceea ce comunica spitalele) sunt doar de 0,2 - 0,25%, insa date mai credibile pentru tara noastra au fost furnizate de participarea la un studiu european in anul 2012, respectiv un procent minim de 2,7%, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100.000 de cazuri inregistrate anual in Romania, a anuntat Ministerul Sanatatii.
[P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

549 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cel Mai Cinstit Guvern - Dottore Di catania (Luni, 8 februarie 2016, 18:56)

  un domn [utilizator]

  a tinut asta sub presh..rushine P$D !!!!


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă