"Anuntul SUA privind alocarea suplimentara de resurse pentru contracararea amenintarilor din Est este o veste buna pentru Romania", care "poate juca rolul de partener al SUA in asigurarea descurajarii provocarilor', a afirmat ambasadorul George Cristian Maior la o reuniune speciala a Atlantic Council, dedicata problematicii de securitate in regiunea Marii Negre si gazduita de ambasada Romaniei in SUA, scrie Agerpres.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului 'Future Europe Initiative' si l-a avut drept invitat pe seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache.

Dezbaterea a fost moderata de Damon Wilson, vicepresedinte executiv al Atlantic Council, si a beneficiat de participarea unor nume importante precum gen. James Jones, fost consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui SUA si SACEUR al NATO, Anders Aslund, senior fellow la Atlantic Council, Paula Dobriansky, fost Subsecretar de Stat pentru Democratie si Afaceri Globale, Daniel Fried, reprezentant al Departamentului de Stat, gen. George Joulwan, fost SACEUR al NATO, sau Robert Benjamin, National Democratic Institute.

In cadrul evenimentului au fost evaluate provocarile de securitate cu care se confrunta regiunea, cu accent asupra factorilor de risc din zona Marii Negre. In acest context, seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat ca deteriorarea cea mai profunda a situatiei de securitate s-a petrecut in regiunea Marii Negre, dar a precizat ca Romania ramane o ancora de stabilitate in zona, aratand ca mediul politic stabil si evolutia buna a economiei din tara noastra favorizeaza aceasta situatie.

De asemenea, Dan Mihalache a reiterat ca "Parteneriatul strategic pe care Romania il are cu Statele Unite ramane principalul pilon al politicii externe si de securitate al tarii noastre, Romania avand oportunitatea de a fi o platforma pentru extinderea spatiului de valori, securitate si democratie in regiunea Marii Negre".

La randul sau, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, a afirmat ca "amenintarile geopolitice clasice se imbina cu cele noi, asimetrice, iar la summit-ul NATO de la Varsovia va trebui sa se gaseasca un echilibru in gestionarea celor doua", informeaza comunicatul ambasadei Romaniei in SUA.

"Marea Neagra ar trebui analizata din perspectiva faptului ca este o zona de contact intre diverse forte care au generat tensiuni in trecut, o zona de demarcatie geopolitica de maxima importanta si sensibilitate. Din aceasta perspectiva, anuntul SUA privind alocarea suplimentara de resurse pentru contracararea amenintarilor din Est este o veste buna pentru Romania. Tara noastra poate juca rolul de partener al SUA in asigurarea descurajarii provocarilor", a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

La randul sau, Damon Wilson, vicepresedinte executiv al Atlantic Council, si-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de-a lungul timpului de catre ambasadorul George Cristian Maior dezbaterii publice consistente asupra provocarilor de securitate de la Marea Neagra.

"Urmatoarea provocare cu privire la relatia dintre Romania si SUA este dezvoltarea Parteneriatului in zona economica, in conditiile in care Romania este o ancora strategica de stabilitate in regiune", a declarat Damon Wilson.

Participantii au mai analizat rolul cheie al Romaniei in problematica energetica din regiune si au evidentiat necesitatea ca tara noastra sa exporte in regiune bunele practici si modelele de succes ale reformelor care au dat rezultate, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

Atlantic Council este cel mai important think-tank din Washington dedicat relatiei trans-atlantice si reuneste personalitati de marca din mediile diplomatice, academice, politice, de securitate si intelligence, oferind expertiza asupra relatiilor internationale la cel mai inalt nivel.