Intr-o luna vom avea un cadru legal perfect functional prin care va putea fi retras un titlul doctoral, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 pe doua teme de actualitate: problema plagiatului si cea a lucrarilor stiintifice scrise in inchisoare. Totodata, ministrul i-a invitat pe profesorul Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, si pe academicienii prezenti la dezbatere sa faca parte din noul CNATDCU - Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, institutie care va fi reconstruita in functie de noile responsabilitati pe care urmeaza sa le preia.

Dezbatere GDSFoto: Hotnews

Ministrul Educatiei a precizat ca propune un mecanism de retragere a unui titlu "care porneste de la responsabilitatea universitatii. Variantele legii au fost mai multe. Varianta de pana in 2011 spunea ca universitatea acorda titlul cu un mecanism in spate, dupa 2011 ministrul acorda titlul, in ambele situatii este specificat in dispozitii transzitorii ca universitatea va trebui sa decida la nivelul ei sa semneze cu responsablitate ca rector si dupa aceea avizul CNATDCU va fi aviz conform pentru ministru pentru ca oricine va veni dupa mine sa nu poata sa fuga de ideea ca trebuie sa emita ordinul, daca este cazul, de revocare. Mecanismul este construit astfel incat finalul sa fie atat de formal incat sa nu poata fi oprit", a explicat Adrian Curaj.

Explicatiile vin in contextul in care ministrului i se reproseaza ca a venit in Guvernul acesta cu enorme asteptari din partea societatii civile si a mediului academic, in special in ceea ce priveste transarea cazului Ponta si transarea cazului Oprea, dar nu numai. Adrian Curaj a reclamat existenta unui vid legislativ care a impiedicat o actiune in aceasta privinta: "Nu am cadrul legal. Astazi nu am cadrul legal si de asta l-am modificat. Acum am fixat cadrul."

O alta tema aborda in cadrul dezbaterilor a fost chestiunea lucrarilor stiintifice scrise din penitenciar pentru obtinerea unei reduceri a pedepsei. Ministrul Justitiei Raluca Pruna, prezenta la eveniment, a aratat ca a sustinut in Guvern abrogarea acestui articol din lege, insa nu a reusit sa conving ca "rolul cercetarii stiintifice nu este in penitenciar". In schimb, potrivit ministrului Justitiei, Ministerul Educatiei a propus ridicare pragului verificarii lucrarii stiintifice de la nivel de profesor sau conferentiar la nivel de facultate, iar dupa ce lucrarea este terminata, sa fie trimisa inapoi la facultate, iar de acolo la CNATDCU. Astfel, catedra ar urma sa aprobe relevanta temei de cercetare, si tot ea sa veridica lucrarea odata terrminata.

Intrebat daca va renunta la titlul de membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, institutie finantata de Gabriel Oprea si condusa de George Maior, unde detine pozitia de membru, Adrian Curaj a precizat ca ia in considerare si aceasta varianta.

Grupul pentru Dialog Social si Revista 22 au organizat joi ceremonia de decernare a premiului GDS pe anul 2015 profesorului Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, dar si o dezbatere cu urmatorele doua teme: Maladia plagiatului si anticorpii sistemului universitar si Cartile <> in regimul penitenciar, moderate de Gabriel Liiceanu si Andrei Cornea. La dezbatere au luat parte asteptati ministrul Educatiei Adrian Curaj, ministrul Justitiei Raluca Pruna si ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii

Principalele idei discutate in cadrul dezbaterii de la GDS:

Premiul GDS pentru 2015 a fost acordat profesorului universitar Marian Popescu. Pentru 2015 au fost doua propuneri: Marian Popescu si rectorul Universitatii Bucuresti, profesorul universitar Mircea Dumitru, "care prin pozitia lui a sprijinit luarea unor decizii curajoase".

"Acordarea acestui pemiu este si pentru a incuraja profesorii universitari sa ramana verticali in fata unor astfel de situatii", arata GDS.

"Dl Marian Popescu a avut curajul ca incepand din 2012 sa stea vertical in fata unor presiuni imense si sa demonstreze plagiatul mai multor lucrari de doctorat", se noteaza pe diploma acordata presedintelui Comisiei de Etica.

Marian Popescu:

  • Multumesc GDS, consiliului sau director pentru acordarea acestui premiu care evidentiaza rolul important al Comisiei de Etica.
  • Comisia de Etica a reusit din 2012 sa impuna un reper moral in ceea ce inseamna corectitudinea in lumea academica.
  • Functia de ministru, dna Pruna a inteles-o exact cum a trebuit, a incercat sa determine abrogarea paragrafului de lege care prevedea eliberarea detinutilor inainte de termen in baza unor lurai stiintifice scrise de acestia
  • In 2012 s-a produs plagiatul Ponta revelat. Am avut atunci curajul sa facem o analiza, sa punem la punct strategia de demonstrare a plagiatului premierului de atunci Victor Ponta.
  • Universitatea din Bucuresti vrea sa duca pana la capat actiunea inceputa in 2012 cu retragerea doctoratelor in cazurile plagiate.
  • In 1849 s-a infiintat Universitatea din Wisconsin (SUA), intr-o camera cu 20 de oameni. Acum situatia arata diferit.
  • Inflatia academica si birocratizarea sistemului educational, partile negative ale dezvoltarii sistemului educational.
  • Plagiatul nu este un tip de actiune care sa poata fi identificat foarte simplu.
  • Noi gresim ca nu spunem ce inseamna acestlucru (plagiatul-- n.red.).
  • Literatura de specialitate arata ca chestiunea plagiatului poate fi aratata din 6 perspective: aspectul tehnic, aspectul legal, cel filosfic, aspectul moral, aspectul cultural. Are o vechime care dateaza de la Platon, care a fost corectat de Aristotel. Foarte mult s-a mers pe ideea de copiere. Se poate copia licit sau ilicit.
  • Tentatia de a insela este o mentalitate care se dezvolta ca un cancer.
  • Plagiatul si toate formele de malpraxis academic au dezvoltat un cancer.
  • Atunci cand plagiatul este dovedit apare si un tip de sanctiune, o "razbunare" care vrea sa repuna lucrurile in ordine.
  • In universitatea problema nu este asta, este de a instala o cultura e eticii care sa diminueze numarul de cazuri de plagiat, pentru ca de eradicare nu poate fi vorba.

Gabriel Liiceanu:

  • Ne-am adunat aici pentru premiu si pentru doua teme de dezbatere. Ce le leaga? Au in comun faptul ca viata intelectuala a Romaniei cunoaste o degradare alarmanta.
  • Gradul de nerusinare pe care l-a atins aceasta treaba la noi este dramatic.
  • Ambele subiecte ne dau senzatia unei bune parti a universitarilor romani ca puterea, reprezentantii ei fac lucruri care sunt incompatibile cu o viata sociala normala.
  • Dna ministru, o sa incepem cu tema inchisorilor, pentru ca dl Curaj va veni la 18:30.
  • Exista undeva pe lume o lege de acest tip? In speta punctul 96 care permite ca eliberarea in schimbul lucrarilor. Exista undeva pe glob?
  • Exista 3 conditii ca sa faci o lucrare stiintifica: un coordonator stiintific, un laborator si logistica. Pe Einestein daca il bagi in inchisoare nu poate face o lucrare stiintifica pentru ca nu are logistica, mediul, conditiile
  • Este un lant de complicitatii cu detinutul care incepe cu legiuitorul.
  • Prin aceasta lege, legiuitorl favorizeaza infractorul. Cum a sous cineva: omul intra in inchisoare ca a furat si iese pentru ca a furat.
  • Al doilea este profesorul, care este complice cu detinutul.
  • Niciun profesor de buna credinta nu poate sa se opreasca la punctul daca e relevanta sau nu tema.
  • Cum sa faca dl Copos tema aceea cu aliantele matrimoniale din inchisoare?
  • A treia veriga de complicitate la o infractiune e editorul. Editorul care publica aceste falsuri ori nu comercializeaza lucrarea, si atunci se face complice la sabotarea mecanismului de executare a pedepsei, or o comecializeaza si pune pe piata un subprodus cultural.
  • Mai este o veriga, membrii comisiei penitenciare, care gireaza situatii neverosimile, ca se scriu 4 lucrari in acelasi timp, ca se scrie o lucrare de 400 de pagini pe zi.
  • Ultimii complici sunt detinutii, care fac un fals intelectual, fura, - sa fin seriosi, lucrarile sunt scrise in afara inchisori - majoritatea dintre ei sunt semianalfabeti, nu pot vorbi corect romaneste, d'apoi sa scrie o lucrare stiintifica.
  • Daca nu facem ceva riscam sa ramanem in absurdul cras al acestei povesti. Riscam sa ne facem de ras in lume.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna:

  • Nu stiu in intreaga lume, dar in UE nu exista o asemenea prevedere, nici in Armenia. Mi se pare relevant.
  • Prevederea exact in forma aceasta in care se reduce o parte din pedeapsa in schimbul lucrarilor stiintifice exista in lege din 1969.
  • Cand am venit la Miniterul Justitiei stiam de aceasta chestiune. Stiam ca in 2015 in vara s-a facut in presa o investigatie mai mare despre acest fenomen.
  • Am cerut statistici cand am venit la minister si am fost suprinsa de numarul de lucrari, care a explodat in 2014 si 2015. Leg ceea ce s-a intamplat de faptul ca din 2013-2014 asistam la o intensificarea a actiunii penale impotriva marii criminalitati - coruptia,
  • Am publicat pe 31 decembrie o prima lista cu autori si lucrari.
  • Am propus abrogarea pentru ca mie mi se parea normal ca indreptarea in penitenciar se poate face printr-o multime de alte lucruri: munca in penitenciar etc.
  • Am cerut numarul de lucrari in speranta ca au fost mai multe si s-au retinut doar acestea. Nu , nu a fost. Tot ce s-a scris s-a retinut ca lucrare stiintifica. In executarea unei pedepse, condamnatul are diferite drepturi, dar nu si acela de a-si exercita meseria.
  • Am incercat, nu am reusit, sa sustin ca sun alte drepturi pe care detinutul le poate exercita.
  • In mandatul meu am sa ma opun ca lucrarea stiintifica sa fie definita in legea de executare a pedepselor.
  • Solutia propusa pentru lucrarile stiintifice din penitenciar: Ridicam la nivel de catedra acest prag si dupa ce lucrarea este elaborata este trimisa din nou la catedra care o trimite a CNATDCU (a Ministerului Educatiei).
  • Studiul de impact de refera exact la aest lucru. La cererea mea am publicat toate acele date statistice. Fiind in situatia in care sa examinam.

G. Liiceanu: De ce Ministrul Justitei nu isi asuma ca este imposibil sa faci lucrari stintifice in inchisoare?

R. Pruna: Eu cred ca nu pot ca este imposibil. Dar este irelevant de ce spun eu ca persoana. Universitatile trebuie sa spuna asta.

  • Am intrebat cine ii plateste pe profesori pt peer-reviewing. Mi s-a raspuns ca nu se plateste in acest sistem.
  • Eu ca ministru al Justitiei nu am reusit sa conving ca rolul cercetarii stiintifice nu este in penitenciar.
  • Nu pot sa le spun eu universitatilor. Lansam acest studiu de impact. Eu sper ca universitatile sa poata spune singure daca vor si pot sa se implice in acest sistem.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu:

  • Probabil ca intotdeauna o lucrare stiintifica elaborata in penitenciar presupune o comanda in exterior, o suma platita, posibil unui profesor universitar poate chiar acelasi care coordoneaza lucrarea.
  • Cei care ajung sa edacteze lucrari plagiate o fac in primul rand din motive financiare, pentru ca u doctorat nseamna spor la salariu.
  • Chestiunea plagiatelor este o forma de coruptie.
  • Orice coruptie devine vizibila, rusinoasa, atunci cand este revelata.
  • Acest lcru se intampla cu plagiatele, cu lucrarile stintifice din penitenciar.
  • Fenomenul coruptiei se extinde la edituri.

Monica Macovei:Cine s-a opus in Guvern abrogarii articolului? De ce nu isi da demisia directorul general al ANP - Administratiei Penitenciarelor?

Raluca Pruna: Rezultatul acesta nu poate fi desconsiderat.

  • Pentru ca avem oameni bogati care isi permit avocati foarte buni ce incearca sa isi ajute clentul. Acesta este mediul in care lucram.
  • In legatura cu directorul ANP. Eu m-am grabit cand am iesit public si am spus ca il demitem. El a fost evaluat de predeceseroul meu pentru 10 luni si jumatate si i-a dat calificativul "exceptional.". Mie imi mai ramane o luna si jumatate de evaluat. Pot sa ii dau calificativul "nesatisfacator" sau zero , nu ajuta la nimic. L-am intrebat pe dl Bejan daca nu vrea sa isi dea demisia.
  • Daca pleaca dl Bejan il inlocuieste cineva din sistem. Am cerut un control al corpului de control al guvernului.
  • Cine poate evalua caracterul de stiintificitate? Pe lista aceea ele sunt trecute ca lucrari stiintifice. Mie mi-e teama ca vom mai avea o dezbatere de un an pe cine este calificat sa spuna ca acele lucrari nu sunt stiintifice.

Emilia Sercan: Dna ministru, sa vedem la ce lucrari aveau acces acesti detinuti din cele mentionate in bibliografie?

Raluca Pruna: Unii dintre ei nici macar nu au bibliografie.

  • Societatea romaneasca cheltuie acum o multime de resurse pentru a dovedi evidenta.
  • Am facut un mini sondaj de opinie pe site. Am primit 23 de raspunsuri, majoritatea pentru mentinerea acelui articol, mai degraba decat pentru abrogare.
  • Revine Educatiei si CSM-ului sa imi dea aceste cifre pentru studiul de impact. Voi asigura la Ministerul Justitei secretariatul acestui grup.
  • Eu din decembrie numai asta fac. Insist sa primesc niste cifre de la ANP, nu le primesc. Asta fac de doua luni jumatate, aici sunt acum.

Andrei Cornea:Cum vedeti rezolvata chestiunea plagiatelor? Stiu ca ati decis sa dati universitatilor aceasta esponsabilitate. Ce or face universitatile mai mici si mai putin curajoase puse in fata unei personalitati. Vor avea ele curaj ? Plus ca doctoratele se acorda prin ordin de ministru.

G. Liiceanu: Vreau sa va atrag atentia asupra spaimei noastre. Pentru noi, devolarizarea titlului academic de doctor are o ravitate pe care nu se poate ca dvs sa nu o sesizati. Cand se devalorizeaza titlul de doctor, se va vedea pe viitor in societate. casele vo cadea pt ca sunt facute de impostori, educatia nu va produce etc. Am senzatia ca din postul de care il aveti nu sesizati consecintele falselor atriuiri de competenta. Ati venit in Guvernul acesta cu enorme asteptari din partea noastra. Am asteptat transarea cazului Ponta, transarea cazului Oprea, care a facut ceva fara pereche pe lume, transarea cazurilor celor care si-au facut lucrarile cu Opea. Cum rabdati dvs.? Cum puteti sta linistit?

Ministrul Educatiei Adrian Curaj:

  • Mi-am asumat sa fiu cumva curatatorul grajdului.
  • Adresez dl Marian Popescu o invitatie sa reformam noul Consiliu de Etica.
  • Despre lucrarile stiintifice din penitenciar: Nu noi am dat legea acesta. Important pentru mine este daca lucrarile respective sunt stiintifice. Nu spun daca e bine sau rau.
  • Faptul ca pe un cuprins si pe o bibliografie cineva spune "Da, e posibil sa fie o lucrare stiitifica", prin mecanismul de peer-review, dupa ce produsul exsta, in acelasi loc unde s-a spus ca o lucrare poate fi stiintifica, se poate verifica daca intr-adevar este sau nu.

Liiceanu:Daca dumneavoastra sunteti profesorul coordonator care primeste bibliografia si stiti ca persoana este in inchisoae si ca detinutul nu este cercetator stiintific, nu are diploma, nu imi puteti spune ca nu va ganditi la asta.

A. Curaj: Bineinteles, nu se poate da acest acord unei persoane care nu a dovedit o activitate stiintifica.

R. Pruna: Noi, inainte sa suspendam aceasta dipozitie, aveam o procedura. Acum, cei de la Ministerul Educatiei au propus sa ridicam pragul de la nivel de profesor sau conferentiar la nivel de facultate, iar dupa ce lucrarea este terminata, sa fie trimisa inapoi la facultate, iar de acolo la CNATDCU.

A. Curaj: O lucrare poate fi verificata prin mecanismul de peer-review daca este corecta sau nu.

Intrebare:CNATDCU va fi fltru final?

A. Curaj: Raspunsul este nu. Eu nu consider ca CNATDCU trebuie sa faca asta. Nu trebuie sa intre in toate detaliile. De mult timp CNATDCU s-a facut ca citeste lucrari.

  • Cand am preluat mandatul nu mi-am imaginat ca 90% din timpul meu il voi acorda unor astfel de subiecte.
  • Din pacate, nu putea fi sustinuta corect, pana la capat si legal orice actiune de retragere a unui titlu in context actual. Sunt gata pachetele care inseamna modificarea legii educatiei.

G. Liiceanu: Eu am niste frustrari. In clipa de fata sunt coleg de doctorat cu Ponta, cu Oprea, si cu Carabulea de la Sibiu. E o rusine.

A. Curaj: Sunt acolo de 3 luni. E o boala de 25 de ani.

  • Ne-am propus si am luat-o sistematic cu un cadru potrivit, legal, prin care deciziile sa aiba un fundament legal. Legea este din 2011, alta din '95. Recuperam acum in 3 luni o istorie de 25 de ani.
  • Este ordonanta pentru legea educatiei, asta inseamna ca nu tre sa stea foarte mult, probabil 48 de ore.
  • Iar HG legata de studiile doctorale va trebui sa stea undeva mai mult ca sa intre in legalitate.
  • Pentru mine lucrurile sunt asumate. Daca responsabilitatea este in alta parte si nu in universitate cred ca facem o mare greseala pentru scoala romaneasca si pentru societatea romaneasca. CNATDCU va fi instanta de apel iar instanta de apel va face apel, la limita, la evaluatori externi.
  • Mecanismul pe care il propun este unul care porneste de la responsabilitatea universitatii. Variantele legii au fost mai multe. Varianta de pana in 2011 spunea ca universitatea acorda titlul cu un mecanism in spate, dupa 2011 ministrul acorda titlul, in ambele situatii este specificat in dispozitii transzitorii ca universitatea va trebui sa decida la nivelul ei sa semneze cu responsablitate ca rector si dupa aceea avizul CNATDCU va fi aviz conform pentru ministru pentru ca oricine va veni dupa mine sa nu poata sa fuga de ideea ca trebuie sa emita ordinul, daca este cazul, de revocare. Mecanismul este construit astfel incat finalul sa fie atat de formal incat sa nu poata fi oprit.

M. Macovei:Revin cu intrebarea privind doctoratul dl Ponta. Comisia de Etica a Univ. Bucuresti a zis ca e plagiat. O alta comisie formata din experti din afara a spus ca e plagiat. Cand ati venit v-am solicitat cu totii sa retrageti doctoratul. De ce nu ii retrageti doctoratul?

Adrian Curaj: Nu am cadrul legal. Astazi nu am cadrul legal si de asta l-am modificat. Acum am fixat cadrul.

Marius Popescu: Astazi exista un vid legislativ.

G. Liiceanu: Spuneti-ne concret. Cand se poate retrage?

A. Curaj: Saptamana viitoare va fi nota in Guvern si peste 2 saptamani va fi ordonanta.

  • Am taiat toate inadvertentele, am cautat sa fac un flux clar pentru viitor si niste dispozitii tranzitorii pentru trecut.
  • HG-ul de modificare a scolilor doctoral va fi intr-o luna de aici incolo.
  • CNATDCU va trebui reconstruit in functie de noile responsabilitati.

Intrebare: Intr-o luna i se va retrage doctoratul dl Ponta?

A. Curaj:Intr-o luna vom avea cadrul legal perfect functional.

Sabin Orcan: Va dati demisia din Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale unde sunteti membru?

A. Curaj: Scoala, investitia in stiinta si inovare sunt subiecte de securitate nationala.

Intrebare: Luati in calcul suspendarea finantarii acestei academii din bani publici? Sunteti in incompatibilitate morala.

A. Curaj: Am solicitat sa nu mi se mai acorde indemnizatia in partea Academiei. Voi lua in considerare si aceasta varianta.

Dezbaterea s-a desfasurat la sediul GDS din Calea Victoriei, nr. 120. Invitati: Membrii Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, rectori, profesori universitari, academicieni, reprezentanti ai Ministerelor Educatiei, al Justitiei si al Culturii, reprezentanti ai societatii civile, membri GDS, mass-media. Motivatia GDS pentru acrodarea premiului pe 2015: "Se acorda Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2015 domnului profesor Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, care din 2012 pana in prezent, in pofida imenselor presiuni politice si administrative, a stat vertical in fata imposturii intelectuale, demonstrand si facand publice plagiatele unor teze de doctorat realizate de inalti demnitari ai statului roman."