Cum au fost racolati o mie de magistrati de SRI - bomba care arunca in aer un site de stiri

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2016, 15:43 Actualitate | Esenţial


Un site de stiri a publicat acum doua zile o informatie prezentata drept bomba, care "arunca in aer justitia din Romania", si anume faptul ca "1000 de magistrati au fost racolati de Serviciul Roman de Informatii". Pentru mai multa credibilitate este prezentat un document, insa datele din el sunt prezentate distorsionat in articol, si anume ca Academia Nationala de Informatii din subordinea SRI a organizat un curs de formare profesionala, la care a invitat sute de magistrati prin intermediul CSM, acuzat ca nu s-a opus si asta in plin scandal generat de declaratiile unor generali SRI referitoare la "campul tactic". Astfel de informatii nu pot fi trecute cu vederea. Ce rezulta insa la o minima verificare?
 • UPDATE La scurt timp dupa publicarea articolului HotNews.ro, site-ul stiripesurse.ro a publicat o precizare la articolul despre racolarea magistratilor de catre SRI: "La o consultare mai atentă a documentatiei redactia a ajuns la concluzia ca multe din sustineri nu se susțin. Prin urmare... materialul de mai jos poate fi vazut doar prin prisma campaniei interne între magistrați pentru o mai buna pozitionare pentru un loc în CSM"
Sub titlul bomba "Document - Actele care aruncă în aer justitia din România: 1.000 de magistrati racolati de SRI", site-ul stiripesurse.ro a publicat luni, 1 februarie, un articol in care sustine ca sub pretextul unui program privind egalitatea de sanse, intitulat "Start - o viata de calitate in siguranta" serviciile secrete au racolat magistrati. Site-ul prezinta drept proba un raspuns al directiei de resurse umane din cadrul CSM la o invitatie transmisa in iunie 2015 de Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati prin care erau invitati magistrati la un curs de formare profesionala derulat pe bani europeni in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii din subordinea SRI.

Site-ul rezuma intreaga poveste astfel: "Pe scurt, Academia SRI creaza un program de formare pentru 1.000 de magistrati, dintre care 500 procurori sefi si presedinti de instante, la sfarsitul caruia fiecare cursant va fi "evaluat" de o comisie formata de ofiteri SRI. Programul a fost demarat anul trecut in contextual in care scandalul despre "campul tactic" era in toi. Cu toate acestea, CSM-ul nu a avut nici o problema ca 1.000 de magistrate vor fi formati si "evaluati" de ofiteri SRI."Articolul se incheie prin adaugarea unor elemente menite sa intareasca ideea enuntata in titlu, si anume ca o mie de magistrati au fost racolati de SRI: "De asemenea, prin avizarea pozitiva a unui asemenea program, CSM a aratat din nou ca nu isi ia in serios rolul de garant al independentei justitiei. Agentia Natioana pentru Egalitate de Sanse este condusa de Ioana Cazacu, membra PSD si fina lui Victor Ponta. O alta persoana din conducerea acestei institutii este Daniel Gabi Asanica, ofiter de la DGIPI. Chestorul principal de politie Gheorghe Nicolae, aflat la conducerea DGIPI, este abolvent la Academiei Nationale de Informatii, dupa cum rezulta din propriu CV."

Cine si cum a preluat stirea pe nemestecate
Avertismenul judecatorului Cristi Danilet

Tot pe 1 februarie, judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a scris pe Facebook urmatoarele:

"Mâine veţi auzi o ştire - considera "bombă" - chipurile despre 1000 de magistraţi racolaţi de SRI şi de cineva care deţine un document doveditor. Subiectul vinde, ne aşteptăm la multe clickuri, dar...iată cum stau lucrurile:
- documentul a fost în CSM, e o banală notă internă în care se descrie o cerere şi o posibilă rezolvare a ei;
- nu e vorba despre SRI, ci despre un Departament din cadrul Ministerului Muncii care efectuează un training. Acest training face parte dintr-un proiect mai larg, unde este trecut ca partener celebra Academia de Informaţii Mihai Viteazu;
- magistraţii nu au fost racolaţi de SRI, ci invitaţi să participe la un curs cu privire la violenţa domestică şi trafic de persoane organizat de acel Departament;
- nu e vorba de 1000 de magistraţi, ci de 53 de judecători şi 147 procurori care şi-au arătat disponibilitatea de a participa la curs;
- CSM s-a opus participării magistraţilor încă din data de 21 iulie 2015, a răspuns astfel Departamentului şi a trimis o adresă în acest sens către toţi magistraţii. Iată dovada pentru ce spun eu, la pct. 8 de aici http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/22_07_2015__75431_ro.pdf.
Aşa că "racolarea" aka "trainingul" nu a mai avut loc."


Cati magistrati au participat pana la urma la cursuri?

HotNews.ro a transmis, marti, 2 februarie, un set de intrebari organizatorului cursului pentru a clarifica cateva aspecte prezentate in articol: cati magistrati au participat pana la urma la aceste cursuri de organizare profesionala, daca aceste cursuri s-au tinut, cine sunt expertii care au predat si de la ce institutii provin, care este valoarea proiectului si cum a ajuns tocmai Academia Nationala de Informatii partener in acest proiect. In esenta, raspunsul  Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, care a organizat cursul, este urmatorul: cursurile s-au tinut anul trecut, numai ca la ele NU A PARTICIPAT NICI UN MAGISTRAT.

Cum a ajuns tocmai Academia Nationala de Informatii in proiect este o poveste in sine, dar din raspunsul oficial al Departamentului aflat in subordinea Ministerului Muncii rezulta ca la cursurile suspectate de a fi un simplu pretext pentru racolat magistrati de catre SRI n-a participat nici un judecator sau procuror. Prin urmare, informatia bomba care "arunca in aer justitia din romania" arunca cel mult in aer credibilitatea unui site de stiri".

Citeste mai jos raspunsul integral

Raspuns Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati Ce este totusi interesant este modul in care ANI aterizeaza in proiect plus valoarea bugetului


La intrebarea cum a aterizat tocmai Academia Nationala de Informatii in proiect, raspunsul e mai mult decat clar: conditiile puse de Departamentul pentru Egalitatea de Sanse la data organizarii selectiei (august 2014, pe cand ministerul muncii era condus de Rovana Plumb, PSD) erau practic cu dedicatie si eliminau alte facultati. Astfel, desi vorbim de un proiect referitor la egalitatea de sanse pe piata muncii, la profilul partenerului se cere in mod ciudat sa fie "o universitate din domeniul militar, de informatii".

"Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati a publicat un <<Anunt de selectie partener pentru proiect POSDRU DMI 6.3 <<Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii>>, unde la  sectiunea 1 - profilul partenerului se stipula ca: <<Partenerul se doreste a fi o universitate publica in domeniul militar, de informatii, de ordine publica sau de securitate nationala, cu experienta in furnizarea de programe de formare profesionala continua", se arata in raspunsul oficial transmis HotNews.ro.

Potrivit acestuia, in urma incheierii Acordului de parteneriat intre Departamentul pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati si Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteaza" in cadrul Activitatii 4 - Dobandirea de competente profesionale in domeniul incluziunii sociale relevante pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane, Academia a acreditat, la Autoritatea Nationala pentru Calificari, un program de instruire si formare profesionala continua in ocupatia "expert egalitate de sanse" si a efectuat formarea profesionala a unui numar de 1.100 de specialisti din totalul de 11.500 de persoane cat reprezinta grupul tinta total al proiectului.

De notat valoarea proiectului comunicata de Departamentul pentru Egalitatea de Sanse: 170.207.156 RON, adica aproape 40 de milioane de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30446 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  s ar putea sa fie adevarat, cum s ar putea (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:05)

  un domn [utilizator]

  sa fie adevarat ca Mazeta este in solda Kremlin ului
  • +7 (15 voturi)    
   Stiri pe surse...unul dintre cele mai penibile (Miercuri, 3 februarie 2016, 18:28)

   Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   ...site-uri de ştiri. Pt ei fiecare banalitate e ultra, mega, şoc, cred că sunt plătiţi la clickuri şi fără clickuri mor de foame.
   • +1 (1 vot)    
    macar daca sunt platiti la click-uri (Joi, 4 februarie 2016, 8:27)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

    Atunci fac tot posibilul sa dea lumea click. Mai grav ar fi daca i-ar plati cineva ca sa scrie propaganda.
 • +9 (11 voturi)    
  Sunt cei cu doctorate la ANI? (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:13)

  asavreau [utilizator]

  Așa este simplu.De ce se mai întreabă cine sunt ofițerii SRI acoperiți din justiție?Sunt cei cu doctorate obținute la Academia Națională de Informație(mamă,ce denumire pompoasă!).
 • +7 (9 voturi)    
  36000 euro/participant (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:25)

  muzungu [utilizator]

  40 miloane / 1100 specialist = 36.000 euro / om, curs ptr egaliatea de sanse? Pe bune?
  • +7 (11 voturi)    
   calcul incorect (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:49)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui muzungu

   total GT proiect=11.000. din care doar ai ANI 1100.(adica 10 %).
   40 mil euro: 11.000=3600 euro/pers.
   Tot e mult- pt un curs de egalitate de sanse- de 2 sapt sau cat poate sa tina. La banii astia mergi la un curs avansat de IT hacking sau la unul de o saptamana prin afara (cu tot cu cazare, transport, taxa de curs etc).
  • 0 (0 voturi)    
   interesat (Joi, 4 februarie 2016, 8:58)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui muzungu

   ma bag si io daca se dau banii astia! ca doar nu-s de la mine, sint de la prosti!
 • -15 (17 voturi)    
  agenda secreta s-ar putea sa fie rasista (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:27)

  eucomentez [utilizator]

  Existenta unei "agende ascunse" ar explica multe scandaluri ciudate, in special in cazul hartuirii primarilor alesi din orasele din Secuime prin justitie, cazul de acuzatie terorista pentru un detinator de petarde tot din Secuime si multe altele.
 • +11 (15 voturi)    
  Stire (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:33)

  Ageamiul [utilizator]

  La Radio Erevan sa anunta ca Ivan Ivanovici a fost arestat pentru ca a furat o masina. A doua zi redactia de stiri se scuza pentru ca informatia, de cu o zi inainte, nu a fost in totalitate corecta. Nu era vorba de Ivan Ivanovici ci de Bogdan Bogdanovici si nu era vorba de o masina ci de o bicicleta. Bogdan Bogdanovici nu a fost arestat pentru ca nu a furat bicicleta ci i-a fost furata...
 • +2 (12 voturi)    
  stiripesurse.ro = cancan mai putin pornografic (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:36)

  IancuJianu [utilizator]

  dar cum fix 1000 si nu 836 sau 1127? nț, nț, nț
 • +6 (14 voturi)    
  stiripesurse (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:37)

  outside_the_wall [utilizator]

  sursa de toxixitate media
  • +4 (10 voturi)    
   Si daca totusi (Miercuri, 3 februarie 2016, 22:01)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   este adevarat?
   Nu te inspaimanta intrebarea asta?
   Adica, astia, comunistii, ne/au invatat ca toti ceilalti mint. Asa incat acum credem ca toata lumea minte.
   Si totusi, daca au dreptate?
   Marea realizare a diavolului este ca i/a facut pe oameni sa creada ca nu exista.
   Daca... totusi e adevarat?
   Ce ne facem?
 • +8 (10 voturi)    
  A fost un proiect "sistemic"-apel cu dedicatie (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:39)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  S-au mai facut asemenea apeluri cu "dedicatie"(adica restrictii la tipul de beneficiar- in cele mai multe cazuri unic si chiar la tipul de partener). In cazul de fata, Min Muncii a "discutat" cu MFE -AMPOSDRU (adica tov Rovana Plumb cu tov. Teodorovici-ca el era in 2014 ministru la MFE), le-a alocat 40 mil euro din POSDRU pe DMI 6.3, facut ghidul apelului (cu acel Departament de Egalitate de Sanse) si lansat apelul. Apoi Departamentul a "pus" pe site-ul propriu anunt selectie parteneri, conform cu restrictiile apelului. (univ publica, din dom militar, etc). Deci nu Departamentul a restrictionat ci AMPOSDRU-MFE a dedicat special apelul pt proiecte cu parteneriat compus special din Departament+ o univ specifica (sunt 4 sau 5). "Intamplator" (cine sta sa studieze site-ul unui departament!) cei care au "aflat" de anunt si au aplicat sunt cei de la ANI.
  Pana aici nimic senzational. O intelegere intre institutii pt a aloca bani din fonduri europene (FSE) unor/unui proiect specific de formare personal din institutii publice. (totusi, 40 mil euro la un grup tinta de 11000 inseamna cam 3.600 euro pe cap de persoana- pt un curs de "egalitate de sanse"! aici e adevarata buba de cercetat, pe ce s-au alocat banii, cati s-au cheltuit efectiv si de ce asa de scump? caci tariful maximal al unui expert formator etc pe ghidul din 2014 a fost de 71 lei/ora (brut angajat), nu mai e demult 300 lei/ora(asta a fost in 2008-2010).
  Dle Tapalaga, poate va aplecati totusi mai mult si vedeti cate proiecte POSDRU, PODCA etc a avut ANI ca Beneficiar/Partener. Poate descoperiti prin acelea diverse coincidente?!
  Deci, da, stirea de pe stiripesurse.ro e de can-can, o bomba fasaita, probabil s-a intentionat sa fie formati si 1000 magistrati dar daca nu au venit , au luat alt grup tinta...plus ca SRI probabil ca nu or fi asa de prosti sa isi cheme acoperitii la formari publice sau sa ii racoleze chiar de acolo! :)))
 • +3 (15 voturi)    
  Sunt numai minciuni in spatiul public, (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:44)

  emil bobu [utilizator]

  ca SRI in sus, SRI in jos.

  Concret, SRI e una din institutiile pe care mafia P$D-PNL-UNPR-ALDE-PMP nu o poate controla cum vrea si asta ii roade pe politruci.

  Mai ales pe urmasii lui Iliescu, ce-si amintesc cu nostalgie de "vremurile bune".
  • -2 (14 voturi)    
   Hellvig e din PNL... (Miercuri, 3 februarie 2016, 16:51)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Deci e deja controlat PNL. Iar La SIE e MRU (fost PDL).
   Deci PNL/PDL au luat deja "structurile"...
   • +3 (3 voturi)    
    hotilor nu le convine adevarul (Joi, 4 februarie 2016, 8:51)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    de asta ti-ai luat minusuri. Ma intreb, sunt chiar atat de orbi incat sa nu vada ca fostul PDL conduce structurile alea ?
 • +4 (12 voturi)    
  KGB ul controleaza Justitia si ataca SRI ! (Miercuri, 3 februarie 2016, 17:15)

  DreptateOnu [anonim]

  Si in anul 2016 este atacat Statul de Drept si aparatorii lui pe la spate !

  Mafia KGB -PSD-ALDE si o gruparea mafiota din CSM ataca pe toata LINEA Institutile cheie in combaterea TERORISMULUI CORUPT desfasurat de KGB si lingaii lui in Parlamentul al Romaniei .
 • +3 (11 voturi)    
  La "Stiri pe surse.ro" (Miercuri, 3 februarie 2016, 17:28)

  Susufler0 [utilizator]

  e ca la la Radio Erevan : Este adevarat ca 1000 de judecatori au fost racolati de catre SRI sub pretextul unui curs organizat de Academia de Informatii Mihai Viteazul sub egida Ministerului Muncii ?
  Da, este adevarat, dar nu a fost vorba de 1000 ci de 100 si nu de judecatori ci de vindecatori. Iar in final cursul nu s-a mai tinut. In rest informatia dvs este exacta.
 • +2 (6 voturi)    
  Stirea e o tampanie, insa (Miercuri, 3 februarie 2016, 17:59)

  TheLionKing [anonim]

  Articolul este al lui Radu Moraru (aka Nasu) si a si facut emisiune pe tema asta.

  Articolul spune despre intentia cuiva.

  - Ce spune Danilet nu are nicio relevanta: ca s-au inscris 147 (sau cati s-ar fi inscris). Ei urmarea alte sume.
  - Ca CSM s-a opus e una, dar cei care au organizat urmareau acele numere tinta (probabil pentru ca asa au scris in documentatia de proiect)
  • +2 (10 voturi)    
   Moraru (Miercuri, 3 februarie 2016, 19:00)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui TheLionKing

   As putea spune ca Radu Moraru e un bou dar ma abtin.
 • +9 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 3 februarie 2016, 17:59)

  prostu satului [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  tancuri americane in Romania (Miercuri, 3 februarie 2016, 20:33)

  pardalian [utilizator]

  Asa suna un titlu din stiripesurse acum cateva luni. Prezentau o filmare facuta cu telefonul de niste romaani (moldoveni, dupa accentul puternic) in Egipt, unde filmau un tren care transporta intradevar ceva blindate americane.

  Problema era ca acest reporter imbecil pe nume Cristi Selaru afirma gomos ca trenul asta tocmai a intrat in tara pe la Iasi!! N-a avut bunul simt sa remarce numerele de inmatriculare de Egipt ale masinilor care se vedeau in cadru.

  Incep sa regret cenzura.
  • +1 (5 voturi)    
   nu stiam acel detaliu!!! (Joi, 4 februarie 2016, 8:42)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

   Ha, asta-i tare: "numerele de inmatriculare de Egipt ale masinilor care se vedeau in cadru"
   Insa nu ma surprinde de loc, absolut de loc - telespectatorii Latrinelor si ai stirilor pe surse sunt din categoria "noi nu gandim!", asa ca inghit pe nemestecate tot ce li se prezinta.
   • +1 (1 vot)    
    am vrut sa postez linkul (Vineri, 5 februarie 2016, 13:38)

    pardalian [utilizator] i-a raspuns lui Cristioan

    dar a fost sters sau arhivat. Am gasit alta stire in exact acelasi cheie: http://www.stiripesurse.ro/romania-se-pregate-te-de-razboi-imaginile-care-starnesc-spaima_949787.html

    De ce au voie sa publice astfel de jigodii?
 • +4 (6 voturi)    
  Mai mult decat mirare... (Miercuri, 3 februarie 2016, 23:02)

  brifcor [utilizator]

  Straniu ca un jurnalist cu reputatia lui Dan Tapalaga preia "Stiri pe Surse", un site unde sunt aruncate de-a valma stiri fara a fi neaparat verificate, validate, motiv pentru care multe dintre acestea sunt mai degraba manipulari, intoxicari, diversiuni. Aveam mai multe pretentii, dar poate m-am inselat...
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 3 februarie 2016, 23:39)

  midumi [utilizator]

  Curat profesionalism!

  pai...daca nu se sustine articolul, ce mai face pe site?

  De ce nu ramane numai disclaimer-ul si sa se stearga totul? :)

  Of of of.... HN...
 • +2 (2 voturi)    
  lista (Joi, 4 februarie 2016, 6:20)

  toxx [utilizator]

  sunt mai multe site-uri obscure, stiripesurse, comisarul, fluierul, expunere si lista continua. am incercat sa obtin un nume de contact, o adresa ceva, dar nimic nu e disponibil , whois-ul e anonim, ip-urile sunt prin cloudflare.
 • -2 (2 voturi)    
  Nu-s multi ! inainte de 90 erau toti . (Joi, 4 februarie 2016, 9:41)

  andreesanu [utilizator]

  Ce asa mare zarva ca-s cu epoleti or cu ochi albastri ?
  CORECTI SA FIE SI SA APLICE LEGEA ASTA-I SCOPUL SI ROSTUL .
  Un judecator bine informat si corect poate face DREPTATE !,un judecator DEZINFORMAT DUS DE NAS DE AVOCATI este acuzat ca nu respecta legea or ca partineste !.Daca n-ai nimic de ascuns poti dormi linistit doar daca legea este lege iar pe judecatori este cineva cu ochiul atintit !
 • 0 (2 voturi)    
  totusi... (Joi, 4 februarie 2016, 13:31)

  ..13 [utilizator]

  CUm a obtinut finantarea acest proiect?

  Este evident ca o sa fie verificat si atunci ce o sa spuna autoritatile romane - caci ele si numai ele au gandit si vor sa implementeze asemenea mizerii -???

  Suma totala a proiectului este absolut aberanta...
 • 0 (0 voturi)    
  SRI & bani europeni=Proiectul START= LOVE (Vineri, 5 februarie 2016, 0:32)

  FFF T [utilizator]

  Tapalagă ești pe o pistă greșită. Dar tot e bine că cineva își bagă nasul în sfârșit în mizeria aia de proiect.
  Să întrebe cineva câți bani au luat în proiectul START alde CRBL, Corina, Alexandra Ungureanu, Dorian Popa, Ana Lesko (la niște concerte inutile numite Serbarile Normalitatii)! Cât au încasat Geanina Corondan și Liana Stanciu, moderatoare. Atac la bani publici (europeni, dar și ăia tot publici sunt).
  Să întrebe cineva cine au fost formatorii celor 1.500 de experți egalitate de șanse (lectori de la academia de informații Mihai Viteazu, deveniți feminiști peste noapte). Ce achiziții s-au făcut, către cine și pe ce bani? Și mai ales, ce cauta SRI într-un proiect de combatere a violenței în familie? 40 de milioane de euro. Ehehe.
  Întrebați-o pe doamna Cazacu (fostă Pop), fiică de colonel Secu, fina lui Ponta, care s-a cocoțat pe funcția de secretar de Stat la Ministerul Muncii. Întrebați-l pe Vasile Pelmuș, numit în perioada aia secretar la Departamentul din Ministerul Muncii care implementa proiectul (dânsul având în CV ceva activitate pe la Doi și un Sfert.). .
  Ehehe. Succes la scotocit!
 • 0 (0 voturi)    
  Parole, Parole (Vineri, 5 februarie 2016, 15:01)

  MysSaly [anonim]

  Vorbe, vorbărie.... Cetăţeanul care crede că în instituţiile adiacente ori tangente Justiţiei nu activează ofiţeri acoperiţi e CRETIN.
  Chestiunea nu e dacă sunt ori nu ofiţeri acoperiţi, ci dacă servesc ori nu Patria?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by