Gabriela Scutea a fost numita marti secretar de stat in Ministrul Justitiei, printr-o decizie a premierului Dacian Ciolos, publicata in Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Potrivit site-ului Ministerului Justitiei, Scutea se va ocupa de relatia cu Parlamentul, de urmarirea procesului legislativ de modificare a Codului penal si de procedura penala si va coordona Directia Contencios, Directia Programe Europene, Directia de Implementare a Proiectelor Finantate din Imprumuturi Externe si Institutul National de Expertize Criminalistice.

Gabriela Scutea a detinut o perioada functia de procuror general adjunct al Romaniei.

HotNews.ro a anuntat in ianuarie ca Gabriela Scutea urmeaza sa fie numita secretar de stat la ministerul Justitiei.

Gabriela Scutea face parte din echipa de reprezentare permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana si in prezent este ministru-consilier, Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspecte referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), potrivit informatiilor prezentatepe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Procurorul Gabriela Scutea a fost detasata la MAE incepand cu 1 septembrie 2013 printr-o hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, scrie juridice.ro.

In 2013, pana la numirea lui Tiberiu Nitu in fruntea Parchetului General, Scutea a ocupat pentru scurt timp functia de procuror general interimar, dupa ce Daniel Morar a demisionat din functie. Ea a preluat interimatul de pe pozitia de adjunct al procurorului general, functie in care a fost numita in anul 2007.Gandul.infoscrie ca aceasta ar fi fost sustinuta pentru ocuparea acestui post de catre ministrul Justitiei de la aceea vreme, Monica Macovei, desi in urma cu un an, in 2006, picase "cu brio" examenul de grad profesional. Acesta a promovat examenul dupa ce Codruta Kovesi, aflata la conducerea Parchetului General atunci, in prezent sefa a DNA, a contestat rezultatele, mai scrie Gandul.

"Asa cum rezulta din evidentele directiei de specialitate, la sesiunea din anul 2006 a concursului de promovare pe loc, in functii de executie, doamna procuror si-a ales specializarea drept penal si a obtinut o medie generala de 6,58, dupa solutionarea contestatiilor, dupa cum urmeaza: drept penal 8,00; drept procesual penal 8,50; jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si jurisprudenta Curtii Constitutionale 6,95; jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene 2,85", se arata intr-un raspuns al CSM remis ziarului Gandul.info.

Publicatia mai sus amintita noteaza ca in anul in care a picat examenul, Scutea a fost propusa CSM-ului, tot de catre Monica Macovei, pentru functia de sef la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, insa nu a primit avizul favorabil pentru promovare.

Inainte de a ocupa postul de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost timp de 7 luni procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov. Anterior, a fost prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov (1999), prim-procuror adjunct delegat al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov (2000) si procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov (2004), potrivit Adevarul.ro.

Din 1995, Gabriela Scutea este absolventa a facultatii de Drept din Sibiu.