Presedintele SUA, Barack Obama, intentioneaza sa majoreze substantial amplasarea de armament greu, vehicule blindate si alte echipamente NATO in Europa centrala si de est, cu scopul de a descuraja Rusia in ceea ce priveste noi agresiuni in regiune, scrie New York Times.

Militari NATO intr-un exercitiu in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • UPDATE Declaratia presedintelui Barack Obama privind o crestere de 4 ori a bugetului Initiativei de Reasigurare Europeana (sursa: Ambasada SUA)

"De la inceputul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei in urma cu aproape doi ani, Statele Unite au luat masuri decisive si sustinute pentru a-i asigura pe aliatii nostri si pentru a intari capacitatile de aparare colectiva ale NATO, in lumina unui mediu de securitate european in schimbare. In cadrul Initiativei de Reasigurare Europeana (ERI), am crescut prezenta militara americana in Europa; am desfasurat exercitii bilaterale si multilaterale suplimentare; am imbunatatit infrastructura militara americana si aliata in Europa; am prepozitionat mai multe echipamente americane in Europa; si am intensificat eforturile de a construi capacitatile si interoperabilitatea aliatilor si partenerilor. ERI a oferit fonduri pentru Operatiunea Atlantic Resolve, prin care fortele SUA au mentinut o prezenta aeriena, maritima si terestra persistenta in Europa Centrala si de Est. Impreuna cu aliatii nostri, Statele Unite au luat masuri importante pentru punerea in aplicare a planului de pregatire Readiness Action Plan, un pachet de masuri pentru a-i asigura pe aliati si pentru a adapta NATO la necesitatile sale militare pe termen lung, convenite la Summit-ul din Wales din 2014 in urma pozitiei agresive luate de Rusia la periferia Aliantei.

Acesti pasi au fost cu totii necesari, dar ei nu sunt suficienti. Alianta mai are mult de lucru. Pe masura ce ne apropiem de Summit-ul NATO din 2016 de la Varsovia, este clar ca Statele Unite si aliatii nostri trebuie sa faca mai mult pentru a avansa apararea noastra comuna in sprijinul unei Europe intregite, libere si in pace. De aceea, astazi Administrare mea a anuntat o crestere de patru ori a fondurilor ERI pentru anul fiscal 2017. Nivel ERI de finantare de 3,4 miliarde dolari va permite Statelor Unite sa consolideze pozitia militara robusta pe care o avem in Europa si sa imbunatateasca capacitatea noastra de a ne respecta angajamente asumate fata de membrii NATO prin articolul 5. Acesta ar trebui sa faca clar ca America va sta ferm alaturi de aliatii sai in apararea nu doar a teritoriului NATO, dar si a principiilor comune ale dreptului si ordinii internationale.

Acesta este un moment provocator si important pentru NATO, o piatra de temelie a securitatii transatlantice, care este chemata din ce in ce mai des pentru a fi o piatra de temelie a securitatii globale. NATO evolueaza in mod necesar pentru a satisface o serie de provocari, nu doar la est, ci si la sud, unde razboiul civil si statele esuate continua sa alimenteze migratie in masa si a terorismul. Toti cei 28 de aliati NATO sunt membri ai coalitiei Anti-Stat islamic, iar aliatii si partenerii NATO trebuie sa continue sa lucreze impreuna pentru a sprijini Fortele de Aparare Nationala si de Securitate Afgane. Aceasta solicitare bugetara asigura ca Statele Unite este pregatit sa isi indeplineasca angajamentele din cadrul NATO, si ar trebui sa fie un memento ca fiecare aliat trebuie sa alocere in mod util resurse apararii si sa investeasca in capacitatile de care are nevoie Alianta noastre."

Printre tarile unde ar putea fi amplasate echipamentele si fortele suplimentare se numara Ungaria, Romania si tarile baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citati de marele cotidian american.

La ce vor folosi fortele americane aceste fonduri sporite consistent? Pentru mai mult echipament de lupta pre-pozitionat, pentru mai multe trupe trimise prin rotatie in tarile de la frontiera de Vest, pentru mai multe exercitii si antrenamente in comun cu armatele europene, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Cinci sunt marile provocari carora le raspunde acest buget al Apararii, potrivit unui comunicat: agresiunea Rusiei in Europa, ascensiunea Chinei in zona Asia - Pacific, Coreea de Nord, Iranul si lupta impotriva terorismului (mai ales ISIS).

"Este un semn urias de angajament in descurajarea Rusiei si in intarirea aliantei si a parteneriatului cu tari precum Ucraina, Moldova si Georgia", a afirmat Evelyn N. Farkas, care pana in octombrie a asigurat conducerea la Pentagon a departamentului pentru politici in ceea ce priveste Rusia si Ucraina.

"Este un raspuns pe termen lung fata de un mediu de securitate care s-a schimbat in Europa. Reflecta o noua situatie, in care Rusia a devenit un actor mai dificil", a precizat un oficial de rang inalt al administratiei americane.

Secretarul american pentru Aparare Ash Carter a afirmat marti ca Pentagonul doreste sa obtina un buget de 582,7 miliarde de dolari in urmatorul an fiscal si isi va schimba prioritatile de cheltuieli pentru a reflecta un nou mediu strategic marcat de ascensiunea Rusiei si a gruparii teroriste Stat Islamic, potrivit Reuters.

Carter, care a sustinut un discurs la Economic Club of Washington, a precizat ca se urmareste o reorientare a cheltuielilor pentru a viza cele cinci mari provocari cu care se confrunta SUA: Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul si Stat Islamic.

"Mediul securitar de azi este schimbat in mod dramatic fata de cel in care am trait in ultimii 25 de ani si acest lucru cere noi modalitati de gandire si de actiune", a spus Carter.

Bugetul consacrat apararii in 2017 prevede cvadruplarea la 3,4 miliarde de dolari a sumelor alocate pentru intarirea fortelor americane in Europa, potrivit lui Ash Carter.

Dincolo de necesitatile operationale imediate, bugetul apararii propus Congresului de administratia Obama prevede "pentru al doilea an consecutiv" 71,4 miliarde de dolari pentru cercetare si dezvoltare.

Pentagonul este de asemenea in curs de dezvoltare al unor noi bombe inteligente, micro-drone care pot fi lansate de avioane de vanatoare si nave fara echipaj uman, a mai spus Carter.