Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a declarat, luni, ca lipsa unei infrastructuri moderne - sosele, cai ferate, dar si in sectorul energetic - reprezinta un obstacol in atragerea de investitii americane mai mari in Romania, precizand ca pentru unele dintre companiile americane aceasta este o problema foarte importanta, potrivit Agerpres.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

'Lucrand cu noul Guvern, mai ales cu vicepremierul Borc, dar si cu prim-ministrul, am explorat modalitati pentru a vedea cum actualele prioritati ale Guvernului pot fi utilizate pentru a imbunatati climatul investitional din Romania. Un obstacol pentru investitii mai mari ale americanilor (...) in Romania este lipsa unei infrastructuri moderne - sosele, cai ferate, dar si in sectorul energetic. Este o prioritate a premierului Ciolos si una care cred ca este foarte potrivita, de a adanci integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sa utilizeze mai bine resursele pe care le are la dispozitie de la UE - fonduri de coeziune, fonduri structurale', a afirmat Klemm, la o masa rotunda cu jurnalistii.

El a explicat ca fabricile au nevoie de infrastructura rutiera pentru a transporta materiile prime si apoi produsele finite.

Ambasadorul a spus ca, in cadrul unei vizite pe care a facut-o la Iasi, oamenii de afaceri de acolo, atat americani, cat si romani, au subliniat nevoia unei autostrazi care sa lege mai eficient acest oras de reteaua de sosele din Romania, dar si din Europa.

'As vrea sa incurajez companiile romanesti sa ia in considerare Statele Unite ca o destinatie pentru investitiile lor. Presedintele si premierul dumneavoastra m-au rugat sa ma concentrez pe dimensiunea parteneriatului strategic. Ar dori sa vada mai multe investitii americane in Romania. Acest lucru nu este ceva pe care ambasadorul SUA il poate realiza de unul singur, este nevoie ca mediul de afaceri de aici sa fie favorabil pentru investitii, atat pentru investitorii americani, cat si pentru cei din alte state', a adaugat Hans Klemm.

SUA acorda tot mai multa atentie evolutiilor din zona Marii Negre

In aceeasi discutie, Hans Klemm a declarat ca Washingtonul acorda tot mai multa atentie evolutiilor din zona Marii Negre si dezvolta potentiale contramasuri pentru a spori apararea in aceasta regiune.

'In NATO, pe langa ingrijorarile cu privire la agresiunea din Ucraina si implicatiile pe care acest lucru le are pentru apararea si securitatea aliatilor nostri din regiunea baltica, suntem foarte ingrijorati si de implicatiile pentru regiunea Marii Negre. Asta e ceva ce romanii au solicitat de catva timp NATO sa analizeze mai atent. (...) Si SUA, care lucreaza cu aliatii din NATO, acorda tot mai multa atentie evolutiilor din zona Marii Negre si dezvolta potentiale contramasuri pentru a spori apararea in aceasta parte a lumii', a spus Klemm.

El a precizat ca libertatea navigatiei este foarte importanta oriunde in lume pentru SUA, inclusiv in Marea Neagra.

'SUA ramane foarte ingrijorata de agresiunea Rusiei in Ucraina si se opune anexarii ilegale a Crimeei. Suntem, de asemenea, ingrijorati, de militarizarea Crimeei si (...) de implicatiile pe care acest lucru il are asupra liberei navigatii si accesului in Marea Neagra', a adaugat ambasadorul.

Klemm: Suntem increzatori intr-o decizie potrivita privind pozitiile-cheie in justitie, daca procesul e clar

Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca Statele Unite sunt increzatoare intr-o decizie potrivita in ceea ce priveste pozitiile-cheie din sistemul judiciar, atata vreme cat criteriile sunt bine stabilite, procesul e clar si ministrul Justitiei consulta partile interesate.

'Desigur, este un proces care se desfasoara potrivit legii romane. Din cate am inteles, pana la primavara, ministrul Justitiei trebuie sa ia niste decizii legat de recomandarile pe care trebuie sa le faca pentru aceasta pozitie, dar si pentru altele din sistemul judiciar. Pozitia Statelor Unite este ca atata vreme cat criteriile sunt bine stabilite si procesul e clar, cat ministrul Justitiei consulta partile interesate, suntem increzatori ca o decizie potrivita va fi luata in ceea ce priveste pozitiile-cheie din sistemul judiciar romanesc in lunile urmatoare', a spus Klemm.

Referindu-se la activitatea DNA, diplomatul american a mentionat progresele remarcate de raportul MCV, precum si de studiul Transparency International privind perceptia asupra coruptiei, unde Romania a urcat 10 pozitii.

'Din ce stiu, (...) atat Presedintia, cat si Guvernul Ciolos, au sprijinit intr-adevar munca doamnei Kovesi si a DNA. Cred ca anul trecut a primit resurse suplimentare de la Guvern pentru activitatea DNA si cred ca rezultatele vorbesc de la sine', a adaugat ambasadorul.

El a remarcat ca, de-a lungul ultimului deceniu, dar in special in ultimi ani, a existat un istoric foarte consistent de persoane care au fost acuzate ca au furat din bunul public, care au fost investigati, condamnati si trimisi la inchisoare, precizand ca aceasta s-a intamplat 'atat la nivel inalt, cat si la niveluri mai mici'.

Pe de alta parte, Klemm a vorbit si despre recuperarea bunurilor obtinute ilicit, aratand ca ele ar trebui sa se intoarca la cetateni. Oficialul american a amintit de proiectul de lege din Parlament privind constituirea unei agentii care sa se ocupe de aceasta problema.

'SUA sustine foarte mult trecerea acestei legislatii si asteptam sa lucram cu guvernul roman, pe masura ce instituie aceasta agentie, ii stabileste liderii si pune in miscare procesele pentru a gestiona mai bine confiscarea bunurilor', a afirmat Hans Klemm.