tatele Unite "supravegheaza foarte atent" situatia din Libia unde gruparea Statul Islamic (SI) incearca sa se implanteze, dar nu au luat nicio decizie militara, a afirmat joi secretarul Apararii, Ashton Carter, citat de AFP.

SUA "dezvolta optiuni pentru ce este posibil de facut in viitor", dar "nu au luat nicio decizie sa intervina militar", a declarat Ashton Carter in cursul unei conferinte de presa, desfasurata la Pentagon, coiteaza Agerpres.

"Cautam mai intai sa ii ajutam" pe libieni "sa preia controlul asupra propriei tari", a mentionat oficialul american, salutand eforturile depuse pentru formarea unui guvern de uniune nationala.

"Nu am preluat insa conducerea" eforturilor internationale pentru a-i ajuta pe libieni, Italia oferindu-se voluntar, a adaugat el.

Italienii "au anuntat ca vor prelua aceasta conducere" si "noi am spus ca ii vom sprijini", a explicat Ashton Carter.

Libia s-a prabusit in haos dupa rasturnarea de la putere a lui Muammar Gaddafi in 2011.

Un acord incheiat sub egida ONU, prevazand formarea unui guvern de uniune nationala, a fost respins recent de parlamentul de la Tobruk, recunoscut international.

In ultimele luni, situatia a permis SI sa se stabileasca si sa preia controlul asupra orasului Sirte, la 450 de de kilometri est de Tripoli, si in imprejurimi.

De la Sirte, gruparea extremista inarmata a efectuat de la 4 ianuarie mai multe atacuri asupra porturilor si terminalelor din "Semiluna petrolului", in special la Ras Lanuf si Sidra.

"Nu vrem sa alunecam spre o situatie ca in Irak sau Siria", unde SI a preluat controlul asupra unor vaste regiuni, a tinut sa adauge secretarul american al Apararii.