Banca Transilvania, BT Securities, Swiss Capital, IAR Brasov, dar si participantul ceh Wood&Company s-au aflat joi seara printre castigatorii premiilor acordate de catre Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ pentru companiile care au contribuit la dezvoltarea pietei de capital din Romania, in 2015, potrivit Agerpres.

La nivel general, participantul cu cea mai mare valoare tranzactionata pe piata de obligatiuni a BVB in 2015 a fost desemnat BT Securities. Cuantumul tranzactionat s-a ridicat la 2,8 miliarde lei.

Titlul de participant local cu cea mai mare valoare tranzactionata pe piata de actiuni a BVB in 2015 a revenit Swiss Capital participantul cu sediul in Romania consemnand, anul trecut, cea mai mare valoare de tranzactionare pe piata de actiuni dintre participantii BVB romani, respectiv 3,5 miliarde lei.

Gala BVB a continuat cu acordarea unui alt premiu pentru participantul cu cea mai mare valoare tranzactionata pe piata de actiuni a BVB in 2015, distinctie care a revenit cehilor de la Wood&Company, Praga. Potrivit organizatorilor, participantul BVB a consemnat cea mai mare valoare de tranzactionare pe piata de actiuni, respectiv 4,5 miliarde lei.

Premiul pentru Cea mai buna evolutie a pretului unei actiuni pe BVB in 2015 a fost acordat IAR Brasov, cu o ascensiune de 278,3%, valoare calculata ca variatie a pretului inregistrat in ultima sedinta de tranzactionare din anul 2015, comparativ cu ultima sedinta de tranzactionare din anul 2014.

Cel mai bun analist pe piata de actiuni in 2015 a fost desemnat de catre public, iar numele sau este Patrick Barbulescu, IFB Finwest.

Totodata, la categoria 'Cel mai bun broker de retail in 2015', votul publicului s-a indreptat catre BT Securities.

Cea mai buna initiativa educationala pe Piata de Capital in 2015 a fost desemnata, tot prin votul publicului, 'Fluent in Finante', proiectul de referinta al BVB, prin care institutia isi propune sa imbunatateasca educatia financiara in Romania. Conceptul 'Fluent in Finante' presupune abordarea directa a angajatilor romani la locul lor de munca, pentru a le semnala importanta gestionarii eficiente a finantelor personale. Prin acest proiect, care s-a desfasurat in perioada iulie ¬ decembrie 2015, Bursa de Valori Bucuresti a organizat seminarii pentru angajatii din peste 20 de companii reprezentative din Romania. Conceptul a fost extins cu 'Fluent in Finante 2.0' si pentru persoane fizice.

Nu in ultimul rand, institutia anului pe Piata de Capital din Romania a fost desemnata, pentru anul 2015, Banca Transilvania. Institutia bancara, care se afla pe lista candidatilor care vor conduce Romania in categoria Pietelor Emergente, cu cea mai mare valoare a free float-ului, a finalizat cu succes achizitia Volksbank Romania, devenind astfel a treia cea mai mare banca din tara. Grupul BT a fost implicat activ in dezvoltarea comunitatii de investitii de retail din Romania si in implementarea noilor principii de Guvernanta Corporativa.

Bursa de Valori Bucuresti /BVB/ a organizat, joi, evenimentul de inaugurare a Anului Bursier 2016, in cadrul caruia au fost acordate o serie de distinctii celor care au contribuit la dezvoltarea pietei de capital din Romania, in 2015.