Mai bine de jumatate dintre Consiliile Judetene nu au afisat in spatiul public documente referitoare la Lista cu categoriile de documente produse conform legii prevazute de legea privind accesul la informatiile de interes public, Bilantul contabil pe anul 2014 sau raportul periodic pe Legea transparentei decizionale 52/2003 pentru anul 2014, informeaza Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC). De asemenea, 60 % dintre Consilii Judetene nu au afisat lista achizitiilor publice pe anul 2015, document cerut in legislatia specifica.

In urma evaluarii s-a constatat ca la nivelul lunii ianuarie 2016, consiliile judetene Mehedinti, Maramures, Tulcea sunt cele care au afisat, din oficiu, pe site-uri, cele mai putine informatii publice prevazute de Legea 544/2001 accesul la informatiile de interes public. Cele mai multe documente cerute de lege au fost gasite pe site-urile Consiliilor Judetene: Caras-Severin, Alba, Ilfov, Ialomita.

Afisarea, din oficiu, a tuturor categoriilor de informatii prevazute de legea privind accesul la informatiile de interes public reprezinta unul dintre obiectivele strategice ale MCPDC.

Pe de alta parte, unele Consilii Judetene au introdus pe site-ul lor o sectiune dedicata unui chestionar pentru feedback cum este cazul Consiliului Judetean Bistrita Nasaud sau au o sectiune "Sibiul impreuna" prin care Presedintele CJ, prefectul pot fi contactati la Consiliul Judetean Sibiu.

In continuare, actiunea ministerului va viza primariile municipii de judet, centralizare pe care o vom realiza si publica in cel mai scurt timp.

Demersul MCPDC are inclusiv rolul de a stimula toate autoritatile publice centrale si locale, nu numai sa se conformeze legii, ci sa adopte un comportament realmente deschis fata de cetateni, afisand informatii relevante despre deciziile luate si bugetul executat, se mai precizeaza in comunicat.