Corpul de Control al primului-ministru a inceput o actiune de control la Regia Nationala a Padurilor- Romsilva, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In cadrul actiunii, va fi verificata activitatea regiei incepand cu 1 ianuarie 2014 pana in prezent.

Peste trei mii de reprezentanti din industria lemnului au protestat marti, in Piata Victoriei, acuzand abuzuri ale Romsilva. Padurarii au reclamat ca Romsilva a crescut cu 300% pretul minim de pornire la licitatiile de vanzare a masei lemnoase.

Obiectivele controlului sunt: verificarea respectarii dispozitiilor legale cu privire la organizarea si functionarea entitatii controlate, verificarea respectarii dispozitiilor legale si a reglementarilor interne cu privire la indeplinirea atributiilor specifice, precum si alte aspecte relevante pentru actiunea de control.

Industria forestiera a intocmit o lista cu revendicari prin care solicita autoritatilor rezolvarea problemelor aparute sectorul padurilor, potrivit Agerpres. Printre revendicari se afla adoptarea in regim de urgenta a unor decizii care sa permita accesul real la resursa de masa lemnoasa, modificarea contractului de vanzare-cumparare impus unilateral de Romsilva si reprogramarea licitatiilor principale la directiile silvice unde s-a adjudecat mai putin de 50% din volumul oferit la licitatie. Reprezentantii din industria forestiera mai cer adoptarea de masuri prin care sa fie transparentizata valorificarea si vanzarea masei lemnoase de catre Romsilva. O alta revendicare este interzicerea retinerii si exploatarii fara licitatie de catre Romsilva a masei lemnoase proprietate publica a statului. De asemenea, este solicitata introducerea unui sistem de urmarire a exploatarii legale/trasabilitatii masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat.