Comandamentul european al armatei SUA (EUCOM) a publicat miercuri o strategie revizuita in care afirma ca principala sa prioritate este descurajarea unei eventuale agresiuni a Rusiei impotriva Europei, scrie The Moscow Times.

Intr-o declaratie publicata pe site-ul EUCOM, comandamentul afirma ca anul 2015 a fost unul dintre cele cei mai solicitanti de la sfarsitul Razboiului Rece si declara ca obiectivul sa principal este descurajarea agresiunii rusesti.

In total, EUCOM detaliaza sase misiuni esentiale in noul document strategic, care includ prezervarea relatiilor SUA in regiune, lupta impotriva amenintarilor transnationale, asigurarea pregatirii trupelor si "concentrarea pe relatiile-cheie".

Declararea Rusiei ca principala prioritate vine dupa ce Moscova a revizuit recent strategia nationala si a stabilit ca descurajarea NATO este principalul sau obiectiv strategic.

In acest document, USEUCOM, a carui comanda este asigurata de generalul Philip Breedlove, afirma ca nu poate compensa complet impactul estimat al reducerii fortelor militare prin majorarea fortelor de rotatie americane. Prezenta temporara a fortelor de rotatie completeaza, dar nu inlocuieste o prezenta permanenta, care este "tangibila si reala", se arata in acest document.

"Prezenta virtuala inseamna absenta in realitate", potrivit sursei citate.