Judecatorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat in sedinta Plenului CSM, ca abrogarea dispozitiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, in baza lucrarilor stiintifice, poate genera mai mult rau si ca solutia ar fi inasprirea conditiilor, transmite Agerpres. Ministrul justitiei a spus insa ca va merge mai departe cu ordonanta de urgenta, care va fi pusa in consultare vineri.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

UPDATE 12.46 Plenul CSM a respins abrogarea articolului despre detinutii care scriu carti obtinand reducerea pedepsei. Avizul Consiliului este consultativ.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii si-a insusit punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios referitoare la inasprirea conditiilor de eliberare a detinutilor care redacteaza lucrari stiintifice.

Plenul CSM a decis, cu noua voturi pentru si opt impotriva, sa-si insuseasca punctul de vedere, in sensul crearii unor criterii obiective, echitabile si transparente in ceea ce priveste stabilirea caracterului stiintific al lucrarilor elaborate si publicate, precum si al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrarilor.

"Noi am analizat in Comisia 1 tot ceea ce au insemnat discutiile din spatiul public, care par a fi negresit justificate, si s-a ajuns la concluzia ca in ce priveste conditiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrari stiintifice trebuie sa fie determinate de calitatea acelui inscris, a acelei lucrari. S-a considerat ca definirea caracterului stiintific al lucrarii trebuie foarte bine stabilita (...)", declarase anterior judecatorul Bordea.

Abrogarea unei astfel de dispozitii poate crea mai mult rau si de aceea am considerat ca nu abrogarea este poate solutia cea mai buna, ci inasprirea sau stabilirea mai corecta a conditiilor in care un detinut poate beneficia (...) de un castig ", a explicat judecatorul.

Ministerul Justitiei va continua demersurile pentru abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru detinutii care publica lucrari stiintifice, a anuntat ministrul Raluca Pruna joi, in plenul CSM, potrivit Mediafax.

"Ministerul Justitiei are initiativa, iar eu am sa merg in continuare pe abrogare. (...) Voi merge mai departe cu ordonanta de urgenta si o sa o pun pe site, nu am obligatia sa fac o consultare, dar, pentru ca subiectul e de interes, o sa o pun in consultare vineri (...). Voi argumenta pe discriminare, pentru ca e discriminatoriu sa rasplatesti munca intelectuala mai mult decat munca fizica, si pe elemente de drept comparat", a spus Raluca Pruna.

Ea a argumentat urgenta abrogarii prevederii legale prin faptul ca fenomenul este departe de a se fi incheiat, la inceputul lunii ianuarie fiind in pregatire peste o suta de lucrari stiintifice cu autori detinuti.