Volatila piata bursiera din China a cazut iar joi, ridicand pierderile de luna aceasta la 23%, adica 12.000 de miliarde de yuani (1.800 mld. $), dar presa de stat insista ca problemele burselor nu reflecta economia reala, transmite Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

UPDATE 09.33 Shanghai Composite Index a incheiat “pe minus” cu 2,9%, iar CSI300, care masoara cele mai mari companii listate la Shanghai si Shenzhen, a scazut scazuse cu 2,6%, ambii indici coborand saptamana aceasta la niveluri care nu s-au mai vazut din decembrie 2014.

Schimburile au fost foarte “subtiri” pentru ca multi investitori au renuntat la actiunile chinezesti dupa ce s-au ars cu prabusirea de 40% din vara si dupa un ianuarie bursier infricosator.

“Majoritatea investitorilor de capital pe care i-am intalnit intr-un turneu de promovare in tarile din sud-estul Asiei si-au redus expunerea pe instrumentele chinezesti in diferite grade si asteapta semne de stabilizare pentru o posibila revenire”, a transmis casa de brokeraj japoneza Nomura.

Ianuarie a inceput cu scaderi abrupte pe actiunile chinezesti iar deprecierea yuanului si supra-vanzarile de pe burse au continuat in conditiile in care datele economice au confirmat cresterea aflata in decelerare si deteriorarea conditiilor de business.

Pe masura ce piata cade, perspectiva ca investitorii sa fie nevoiti sa vanda actiunile cumparate pe datorie pentru a acoperi apelul in marja a afectat si ea sentimentul din piata.

Problemele din China au redus apetitul pentru risc pe toate pietele financiare ale lumii si, impreuna cu ieftinirea petrolului, complica luarea de masuri de politica monetara pentru marile banci centrale de pe glob.