Comisia Europeana "invita" Romania sa puna in aplicare programul de verificare ex ante a conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice prin intermediul programului "Prevent", se arata in raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeana. Sistemul informatic "Prevent", care ar trebui sa identifice din fasa cazurile de incompatibilitate, a fost finalizat inca din luna iunie a anului trecut si asteapta ca Senatul sa adopte proiectul de lege prin care acesta poate deveni operational, dupa ce Camera Deputatilor l-a adoptat tacit la inceputul lunii decembrie. Potrivit proiectului legislativ, legea care reglementeaza functionarea sistemul ar putea intra in vigoare in totalitate abia dupa un an de la publicare in Monitorul Oficial.

Proiectul de lege nr. 626/2015 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica a fost elaborat de Guvern in colaborare cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si a fost inaintat Parlamentului la sfarsitul lunii septembrie.

  • Ce scrie Comisia Europeana in raport despre "Prevent"

"Sistemul informatic „Prevent”, care verifică ex ante existența unor conflicte de interese în domeniul achizițiilor publice, a fost dezvoltat în continuare și, atunci când va fi pus în aplicare, ar trebui să aducă o contribuție reală la evitarea conflictelor de interese prin detectarea automată a conflictelor de interese în domeniul achizițiilor publice înainte de procedura de selecție și de atribuire a contractelor.

Pentru a se asigura respectarea obligațiilor care decurg din noile directive ale UE privind achizițiile publice, vor fi necesare măsuri legislative și instituționale suplimentare pentru asigurarea faptului că verificarea se aplică tuturor factorilor de decizie implicați, în conformitate cu definiția din directivă a conflictelor de interese. Directivele impun totodată obligația ca instituțiile relevante să aibă competența de a împiedica semnarea contractelor în caz de suspiciune privind existența unui conflict de interese.

ANI estimează că aproape toate cazurile de conflict de interese pe care le urmărește penal sunt relativ simple și ar putea fi evitate prin utilizarea acestui sistem. Deși punerea în aplicare a durat mai mult decât se aștepta, legea a fost adoptată de guvern în luna septembrie și în prezent este discutată în Parlament. Va fi important să se mențină în lege principiul conform căruia autoritățile contractante au obligația de a acționa atunci când sunt notificate cu privire la un potențial conflict de interese.

Programul „Prevent” ar trebui să poată începe să funcționeze de îndată ce legea va fi adoptată. Programul s-ar aplica în primul rând achizițiilor publice care implică fonduri ale UE, dar va fi extins rapid la toate achizițiile publice electronice. ", se arata in raportul din 27 ianuarie al Comisiei catre Parlamentul European si Consiliul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecansimului de cooperare si de verificare (MCV).

Nota: Ingrosarea caracterelor din citatul de mai sus ne apartine.

  • Ce este "Prevent"

"Prevent" este un sistem informatic integrat creat pentru prevenirea si identificarea potentialelor conflicte de interese. Acesta este rezultatul unui proiect derulat de Agentia Nationala de Integritate (ANI), in perioada decembrie 2013 - iunie 2015, prin care s-a urmarit automatizarea procedurilor specifice activitatilor de prevenire a conflictelor de interese privind achizitiile publice derulate, potrivit unuicomunicat al ANI.

  • Cum va functiona sistemul?

"Prevent" va procesa datele inscrise in formularul de integritate (parte a Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)) si, cu ocazia datelor derularii procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, va determina emiterea unor notificari privind potentialele conflicte de interese. Daca in urma analizei va fi identificat un potential conflict de interes, inspectorii de integritate vor fi obligati ca, in maxim 3 zile lucratoare de la data primirii completarii Sectiunii a II-a a formularului, sa transmita avertismentul emis de "Prevent".

Acest avertisment va fi pus la dispozitia institutiei contractante, cat si autoritatilor cu atributii de verificare, monitorizare si control a procedurii de achizitie publica, prin intermediul SEAP. In acelasi timp, avertismentul va fi comunicat, prin mijloace electronice, persoanei responsabile cu completarea, actualizarea sau modificarea forumarelor de integritate.

Mai multe detalii puteti citiaici.

  • Legea va intra in vigoare in totalitate dupa un an de la publicare in MO

Comisia Europeana recomanda in raportul MCV ca programul sa functioneze imediat dupa adoptarea legii, insa daca actualul proiect de lege nu va fi modificat, acest lucru nu va fi posibil. In ultimul articol al proiectului de lege se arata ca legea va intra in vigoare la 6 luni de la publicare in Monitorul Oficial (MO) in cazul procedurilor aplicate achizitiilor publice din fonduri europene. In ceea ce priveste contractele de achizitii publice, de concesiune de lucrari publice si de concesiune, sistemul va incepe sa functioneze abia la un an dupa publicare in MO a legii.