Ministrul Justitiei Raluca Pruna a aratat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare este unul bun, Directia Nationala Anticoruptie, Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchetele si Agentia Nationala Anticoruptie confirma un trend ascendent in ceea ce priveste eficienta. In ceea ce priveste criticile aduse Parlamentului, care a refuzat in numeroase randuri sa ridice imunitatea pentru ca unii dintre membrii sa fie trimisi in judecata, ministrul si-a manifestat speranta ca parlamentarii vor citi raportul iar ulterior vor discuta cu ministerul "despre ce ramane de facut".

Principalele declaratii ale ministrului Justitiei:

  • Raportul MCV este in general un praport bun, se inscrie in seria ultimelor 2 rapoarte.
  • Comisia arata ca s-au obtinut progrese.
  • Comisia noteaza rezultate in randul institutiilor judiciare si care supravegheaza integritatea notand ca sunt impresionante.
  • Doresc sa le multumesc tuturor judecatorilor si procurorilor. Profesionistilor din sistem le datoram aceste rezultate.
  • Exista semne ca intr-un orizont apropiat sa nu mai existe acest raport, ca mecanismul nu mai este necesar.
  • Se mai noteaza ca pogres alocarea de resurse financiare si umane pentru punerea in apliarea a noilor coduri civil si penal.
  • DNA, ICCJ, parchetele si ANI confirma un trend ascendent in ceea ce priveste eficienta pe care o au.

Intrebari:

1. Este corecta atitudinea unor membri UE sa lege aderarea de Schengen de evolutii ale MCV?

Raluca Pruna: Nu vreau sa discut in termeni de corect si incorect. Avem un Mecanism de Cooperare si Verificare, instituit de Comisie, si un alt mecanism privind aderarea la Schengen. Sunt decizii diferite ale Comisiei.

Raportul spune ca avem in continuare multe lucruri de facut in ceea priveste justitia.

2. Ne puteti da un orizont de timp in care Mecansnul sa nu mai fie considerat necesar?

Raluca Pruna: Nu as vrea sa ma pronunt cu privire la asteptarile mele, datoria mea este sa ma concentrez pe ce mai ramane de facut si de a discuta cu interlocutorii mei sa putem constata prin comparatie cu celelate state membre. Romania cred ca a facut dovada ca are institutii functionale si ca a internalizat acest proces de reforma.

Eu am sperante destul de bine intemeiate ca un orizont de timp va fi dat, dar este imatur sa speculam.

3. Aveti in vedere schimbare sefului penitenciarelor, in conditiile in care exista scandaluri in fiecare zi?

Raluca Pruna: Am spus ca in cursul lunii ianuarie exista o evaluarea facuta sefului ANP. Pe 1 februarie o sa aveti vesti de la mine.

Nu am idee daca are sau nu o calitate in dosra, cei de la parchet sunt in masura sa va spuna

7. Ce veti face in privinta faptului ca Parlamentul pune piedici, dupa cum arata raportul?

Raluca Pruna: Sper ca Parlamentul sa citeasca acest raport, cum le-a citit si pe celelalte, sa ne putem aseza la masa si sa putem discuta despre ce ramane de facut

Parlamentul, in ce priveste chestiunea imunitatilor, Comisia nu a putut constata imbunatatiri.