Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, inainte ca CCR sa ia in discutie sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului in spatii publice inchise, ca va renunta sa fumeze in spatii publice daca legea va intra in vigoare. Jurnalistii l-au intrebat pe Zegrean daca a venit cu tigarile la el la sedinta de miercuri a CCR si ce va face cu ele la finalul zilei. "Da, am (tigarile - n.red.). Legea intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Ma las de fumat in spatiile publice cand intra in vigoare legea. De fapt, nu cred ca m-ati vazut fumand undeva prin spatii publice", a raspuns presedintele CCR, citat de Agerpres.

Foto:

Intrebat daca un apartament poate fi considerat spatiu public inchis, Zegrean a replicat: "Eh, cum sa fie?!".

El a adaugat ca "dreptul de a fuma nu e trecut in Constitutie", facand referire apoi la comparatia dintre fumatorii aflati in detentie si cei in libertate: "Sunt in aceeasi categorie? Se pune problema de destinatie (termen mentionat in lege - n.red.) cand oamenii sunt in aceeasi categorie. Sunt in aceeasi situatie cei liberi si cei aflati dupa gratii?"

De asemenea, intrebat cati judecatori de la CCR fumeaza, Zagrean a raspuns: "Stiu ca doi fumeaza, dar eu stiu ce fac in particular?!".

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis miercuri ca legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz. Senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat in decembrie anul trecut o contestatie la CCR.