Procurorul general Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasari insotit de coloana oficiala, din aprilie 2014 pana in octombrie-noiembrie 2015, au declarat marti pentru Agerpres, surse judiciare.

Coloana oficiala in BucurestiFoto: Agerpres

Potrivit surselor citate, media deplasarilor procurorului general ar fi de doua pe zi.

Cititi siSfarsit de cariera pentru procurorul general cu girofar

Una dintre cele doua infractiuni de abuz in serviciu de care este acuzat Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, are legatura cu incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general ar fi beneficiat in mod nelegal de coloana oficiala.

Protocolul privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost inregistrat pe 4 aprilie 2014 la Ministerul Afacerilor Interne, potrivit DNA.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la incheierea protocolului de ministrul Gabriel Oprea, documentul avand ca obiect cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere.

"Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG nr. 1391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza, la randul sau, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza, deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara", precizeaza DNA.

Procurorii au constatat ca protocolul a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, procurorului general i s-a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate in municipiul Bucuresti.

"In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor HG nr. 1391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", arata DNA.