Procurorii DIICOT si ofiteri de politie judiciara au efectuat, marti dimineata, 25 de perchezitii domiciliare pe raza judetului Brasov, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari specializate in vanzarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) si trafic de droguri, transmite Agerpres.

La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov vor fi aduse 25 de persoane pentru audieri.

Potrivit DIICOT, in perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016, pe raza municipiului Brasov a fost constituit un grup infractional organizat in scopul comercializarii de droguri si substante cu efecte psihoactive.

Anchetatorii au constatat ca, in vederea distribuirii eficiente a substantelor cu efecte psihoactive, liderii grupului s-au implicat in recrutarea persoanelor dispuse sa le comercializeze, in special din randul consumatorilor, reusind sa creeze astfel o retea avand ramificatii pe raza municipiilor Brasov si Codlea.

Substantele psihoactive erau achizitionate prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificatii clare de interdictie pentru consumul uman.

Destinatia produselor achizitionate din Marea Britanie era schimbata de membrii grupului, astfel ca in procesul de fabricare al "etnobotanicelor" se utilizau atat produsul de baza, cat si toluen, acetona sau soda caustica.

Produsul finit obtinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate ca acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate.

In urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost inregistrate numeroase cazuri de persoane internate in unitati spitalicesti, in special minori/ adolescenti.

Procurorii au mai constatat ca produsul de baza al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de "Chimnaca", fiind raportat in anul 2015 la nivel european de catre autoritatile germane ca produs psihoactiv nou. Pana la acest moment, pe teritoriul Germaniei au fost inregistrate doua decese si trei internari in stare grava, urmare a consumului acestui produs.

Anchetatorii sustin ca legislatia in domeniul combaterii traficului de etnobotanice, datorita pedepselor foarte mici (de la 6 luni la 3 ani sau amenda), nu permite folosirea tehnicilor de investigare speciale cum ar fi infiltrarea politistilor sau livrari supravegheate si nici nu permite arestarea preventiva a traficantilor, doar in cazurile in care acestia sunt organizati in grupuri, iar probarea existentei gruparilor se realizeaza doar prin mijloace speciale de investigatie.