Ministerul Afacerilor Externe recomanda evitarea deplasarilor care nu sunt necesare in Ucrania, in perioada imediat urmatoare, din cauza izbucnirii unei epidemii de gripa provocata de virusul A/H1N1. Autoritatile ucrainene au anuntat aparitia unei epidemii de gripa cauzate de virusul A/H1N1, fiind inchise institutiile de invatamant in mai multe centre urbane, inclusiv la Kiev, informeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-o atentionare de calatorie, potrivit Agerpres.

"In cazul in care acestea nu pot fi evitate, cetatenii romani trebuie sa ia masuri de precautie necesare in astfel de cazuri, precum: purtarea mastilor de protectie, atentie sporita la igiena personala, evitarea locurilor publice aglomerate", subliniaza MAE.

Cetatenii romani aflati in situatii deosebite se pot adresa Ambasadei Romaniei la Kiev, la numarul de urgenta +38093.625.27.17, Consulatului General al Romaniei la Cernauti la numarul de urgenta +38093.270.92.60 si Consulatului General al Romaniei la Odessa la numarul de urgenta +38095.541.27.88.

Ministerul Afacerilor Externe mai recomanda consultarea site-urilor www.mae.ro, http://www.insp.gov.ro/sites/cnscbt, http://kiev.mae.ro si reaminteste ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta", care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de alertare, in cazul in care apar situatii speciale, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".