Gruparea jihadista Stat Islamic a dezvoltat "o noua capacitate de lupta pentru a efectua o campanie de atacuri de amploare" concentrate in special asupra Europei, a avertizat luni directorul general al Europol, Rob Wainwright, care a prevenit ca SI pregateste si alte actiuni, potrivit AFP.

Luptator din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Analistii Europol considera ca SI "pregateste noi atacuri (...) in statele membre ale UE, si in special in Franta", potrivit unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansarii oficiale, la Amsterdam, a unui nou Centru european de lupta impotriva terorismului.

"Expertii nationali sunt de acord asupra faptului ca asa-zisul Stat Islamic are vointa si capacitatea de a conduce noi atacuri in Europa", a spus Wainwright. "Atacurile vor viza prioritar tinte slabe (societatea civila, n.r.), din cauza impactului pe care acestea il genereaza", se arata in acest raport, care descrie o "schimbare de strategie a SI, care vrea sa actioneze global".

Raportul este rezultatul unui seminar intre expertii celor 28 de tari membre ale UE organizat la trei saptamani dupa atentatele din Paris (130 de morti) din 13 noiembrie anul trecut.

El semnaleaza o "schimbare in modul de operare" al organizatiei jihadiste, capabila de acum sa realizeze "cand doreste", oriunde in lume, "serii de atacuri complexe si bine coordonate", gratie unor combatanti locali care cunosc bine terenul.

"Se pare ca liderii SI au o libertate tactica atunci cand isi aleg tintele, pentru a putea adapta proiectele lor cu circumstante locale specifice, ceea ce face si mai dificil pentru fortele de ordine descoperirea unor astfel de proiecte si identificarea persoanelor implicate intr-un stadiu precoce", potrivit sursei citate.

Centrul european de lupta impotriva terorismului, gazduit de sediul Europol din Haga, are in prezent circa 40 de analisti dar resursele sale trebuie intarite in lunile urmatoare in conditiile in care tarile UE s-au angajat sa imbunatateasca impartasirea informatiilor dupa atentatele de la Paris.

Centrul "se va concentra in special asupra comunitatii de 5.000 de cetateni europeni care s-au radicalizat participand la conflictul din Siria si din Irak, dintre care un mare numar a revenit in societatile noastre si ridica un mare risc de securitate", a precizat directorul Europol.