Este important ca prima vizita a premierului moldovean are loc la Bucuresti, declara la RFI Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe. El considera pe de alta parte ca ar fi "foarte util ca pentru Republica Moldova sa fie creat un fel de Mecanism de Cooperare si Verificare extins nu doar la nivelul justitiei si combaterii coruptiei".

Fostul sef al diplomatiei romane nu crede ca alegerile parlamentare anticipate ar fi o solutie: "Nu cred ca in acest moment Republica Moldova isi poate permite alegeri anticipate, adica inca o perioada de dezbateri electorale aprinse, asa cum o arata si aceste manifestatii care sunt in strada si care de fapt sustin alegerile anticipate. Prin urmare, (ar fi) o solutie care ar prelungi criza politica si instabilitatea din Republica Moldova. Pana la urma, stabilitatea Republicii Moldova este foarte importanta nu doar pentru Republica Moldova in sine, dar si pentru securitatea regiunii si fara indoiala si pentru securitatea Romaniei".

In opinia lui Bogdan Aurescu, "e important ca aceasta prima vizita a premierului moldovean (Pavel Filip) are loc la Bucuresti, pentru ca pana la urma este si o traditie pe care am stabilit-o in relatia dintre Bucuresti si Chisinau. Prima vizita pe care am facut-o in calitate de ministru de Externe a fost pe 1 decembrie 2014 la Chisinau, imediat dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Trebuie vazut in ce masura Guvernul de la Chisinau are un program clar de reforme si pun accentul pe aceasta idee de reforme decisive proeuropene, pentru ca acest aspect este important si pentru Uniunea Europeana, iar Romania, ca principal sustinator al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana este extrem de interesata sa vada care sunt planurile concrete ale noului Guvern".

Continuarea pe www.rfi.ro