Ministrii de Interne ai UE se intalnesc luni la Amsterdam, pentru a discuta amenintarile care bantuie continentul: terorismul - in paralel cu infiintarea unui nou organism european impotriva terorismului - prabusirea zonei Schengen, ca urmare a unei crize a migratiei care nu se mai opreste. Aceasta intalnire informala ar trebui sa fie o ocazie de a marca lansarea oficiala a Centrului European impotriva terorismului din cadrul Europol., scrie AFP.

Aceasta este "o structura permanenta, decisa la nivel politic, care stabileste pentru prima data in Europa un centru de operatiuni dedicat care functioneaza pe continent pentru probleme legate de terorism", a declarat sambata pentru AFP directorul Europol, Rob Wainwright.

Aceasta platforma trebuie sa raspunda la una dintre principalele lacune in lupta impotriva terorismului la nivel european: schimbul insuficient de informatii intre state care sa asigure securitatea interna.

Terorismul va ocupa o parte din discutiile ministrilor luni care vor discuta cu privire la problema "combatantilor straini" si despre lupta impotriva traficului de arme.

"Vom pune presiune considerabila asupra institutiilor si statelor membre ale Uniunii Europene", a avertizat duminica seara ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, in timpul unei emisiuni pe canalul France 5. "Vom pleca de la intalnire cu un proiect de calendar", "primele actiuni concrete vor fi la sfarsitul primului trimestru din 2016,", a adaugat domnul Cazeneuve.

Romania va fi reprezentata de ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, anunta un comunicat de presa al MAI.