Grecii din insule care au fost in prima linie a crizei refugiatilor vor fi nominalizati la premiul Nobel pentru pace, initiativa sprijinita si de guvernul de la Atena, scrie The Guardian.

Grecii din insule vor fi nominalizati la premiul Nobel pentru paceFoto: Avaaz

Dintre cei 900.000 de refugiati care au intrat in Europa anul trecut, cei mai multi – speriati, uzi si calatorind in barci nesigure – au fost primiti de cei care locuiesc pe insulele grecesti din Marea Egee, scrie publicatia britanica.

Insularii, inclusiv pescari care si-au lasat munca pentru a salva oameni pe mare, ar putea fi onorati cu unul dintre cele mai prestigioase premii din lume.

Academicieni importanti de la universitatile Oxford, Princeton, Harvard, Cornell si Copenhaga pregatesc o propunere de acordare a premiului pentru populatia din Lesbos, Kos, Chíos, Samos, Rhodes si Leros.

Data limita pentru depunerea ei este 1 februarie, dar initiatorii s-au intalnit deja cu ministrul elen pentru migratie, Yiannis Mouzalas, care a spus ca a oferit tot sprijinul guvernului sau.

O petitie pe site-ul grupului de initiativa Avaazin favoarea nominalizarii a adunat deja aproape 290.000 de semnaturi.

Potrivit petitiei, „pe indepartate insule grecesti, bunicute au cantat bebelusilor ca sa-i adoarma in timp ce profesori, pensionari si studenti au petrecut luni oferind adapost, haine si alinare refugiatilor care si-au riscat viata pentru a fugi de razboi si teroare”.

Cititi siPovestea eroului grec ce a salvat singur 20 de emigranti. Imaginea emotionanta in care scoate din mare o tanara din Eritreea