Aproximativ 1.500 de militari in rezerva au protestat, duminica, in Piata Victoriei, dupa ce au manifestat si la sfarsitul anului trecut, fata de modificarea bazei de calcul pentru pensiile militare transmite Mediafax.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), cu aceleasi revendicari ca la finalul anului trecut, cand, pe 28 decembrie, peste 200 de pensionari militari au pichetat sediul Guvernului.

Duminica, in Piata Victoriei s-au adunat 1.500 de militari in rezerva pentru a cere anularea art. 40 din OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, articol care modifica Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Prevederea contestata nu mai permite luarea in calcul pentru pensiile militare a unor sporuri si a altor drepturi banesti, pensiile urmand sa fie calculate in functie de solda sau salariul brut intr-un interval de sase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formula de calcul ar pleca de la o baza de 65 la suta din salariu, la care se va adauga unu la suta pe an, dupa 25 de ani de vechime, procentajul putand creste doar pana la 85 la suta. In vechea formula, calculul pensiei pornea de la 80 la suta din venit, ajungand in unele cazuri la 130 la suta din salariu.