Presedintele Chinei, Xi Jinping, s-a intalnit sambata, la Teheran, cu omologul sau iranian, Hassan Rouhani, dupa care va avea o intrevedere cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pe tema imbunatatirii relatiilor bilaterale si intensificarii schimburilor economice, transmite Mediafax.

Presedintele Xi JinpingFoto: Agerpres

Xi Jinping a fost primit de presedintele Hassan Rouhani la Palatul Sa'dabad, situat in nordul orasului Teheran. Tot sambata, liderul Chinei se va intalni cu ayatollahul Ali Khamenei.

"China incearca sa imbunatateasca relatiile bilaterale cu Iranul, in scopul initierii unei noi etape de relatii complete, pe termen lung si sustenabile cu Republica Islamica", a declarat Xi Jinping, citat de agentia IRNA.

"Saisprezece acorduri, inclusiv un pact de cooperare strategica, vor fi semnate in cursul vizitei presedintelui Chinei", a declarat Ebrahim Rahimpour, adjunct al ministrului iranian de Externe.

Schimburile comerciale dintre Iran si China au fost la nivelul de 52 de miliarde de dolari in 2014, a precizat Rahimpour.

Xi Jinping este primul lider politic care viziteaza Iranul dupa anularea sanctiunilor internationale impuse acestei tari, pe 16 ianuarie.