Uniunea Europeana ar trebui sa tina cont de specificitatile statelor membre in problema distribuirii refugiatilor, afirma premierul Dacian Ciolos, intr-un interviu acordat ziarului Le Monde, subliniind ca relocarea extracomunitarilor pe baza unei formule matematice "nu este o solutie buna".

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

"Romania a acceptat sa participe la planul de primire a imigrantilor. Cu toate acestea, exista un blocaj din cauza cotelor impuse, care sunt respinse de numeroase state. Suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitatile, in functie de capacitati. Eu asa inteleg solidaritatea. Trebuie sa fim ospitalieri si deschisi, dar si realisti, altfel este vorba de lipsa de responsabilitate. Romania nu are o traditie de primire a imigrantilor noneuropeni, asa cum au anumite tari din vestul si sudul Uniunii Europene. Toleranta si solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire, altceva", a declarat Dacian Ciolos, potrivit Mediafax.

"Problema imigrantilor nu ar trebui sa se limiteze la o cifra de impartit. Imigrantii trebuie sa se poata integra in cultura si sociatatea tarii-gazda. Prin urmare, un mecanism obligatoriu, legat de o formula matematica, nu este o solutie buna", a spus Ciolos.

"Sustinem ideea Comisiei Europene de consolidare a Agentiei europene a frontierelor (Frontex) prin crearea unui corp comun al agentilor de frontiera. Atat timp cat nu suntem in masura sa controlam fluxurile de imigranti, este dificil sa avansam cu discutiile pe tema dispozitivului de repartizare a imigrantilor in statele Uniunii Europene", a apreciat premierul Romaniei.

Intrebat daca Romania vrea in continuare sa adere la Schengen desi spatiul de libera circulatie este in pericol, Ciolos a raspuns:

"Daca vrem sa aderam la Schengen este pentru a fi membri ai unui sistem solid si functional. Romania indeplineste toate criteriile solicitate pentru a adera la Schengen, dar este inca la usa. Ne-au fost impuse, la fel si Bulgariei, criterii suplimentare, referitoare la buna functionare a justitiei si la combaterea coruptiei, conditii care nu au existat pentru altii. Ne-am facut temele si in aceste domenii. Pentru deblocarea lucrurilor, o aderare etapizata la Spatiul Schengen poate fi un lucru bun, in special cu frontierele din aeroporturi. Acest lucru nu ar fragiliza in plus Spatiul Schengen si ar fi o recunoastere a eforturilor depuse de Romania. In privinta frontierelor terestre, Romania a demonstrat ca stie sa le securizeze", a subliniat Ciolos.