Dosarul Lukoil a fost trimis din nou in judecata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, dupa ce instanta l-a restituit procurorilor pentru remedierea unor neregularitati care apareau in rechizitoriul initial, informeaza Agerpres.

Rafinaria Petrotel-LUKOIL, PloiestiFoto: LukOil Romania

Potrivit unui comunicat de presa postat, vineri, pe site-ul oficial al Ministerului Public, procurorii din cadrul PCA Ploiesti au remediat neregularitatile constatate de instanta in luna decembrie a anului trecut si au dispus, prin rechizitoriul din data de 22 ianuarie, trimiterea in judecata a sase persoane fizice si a doua persoane juridice.

Astfel, directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, a fost trimis in judecata sub aspectul savarsirii infractiunilor de folosire cu rea credinta a capitalului societatii si spalare de bani, in acelasi dosar fiind deferiti justitiei trei directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii, si Olga Kuzina si Dan Danulescu, acuzati de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, Andrei Rata, membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, a fost trimis in judecata pentru folosire cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, iar contabilul sef Dorel Dutu a fost deferit justitiei sub acuzatiile de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar au fost trimise in judecata SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Prahova, instanta competenta sa solutioneze cauza.

Curtea de Apel Ploiesti a mentinut, marti, 19 ianuarie, decizia de restituire la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, motivata de magistratii Tribunalului Prahova, ca instanta de fond, prin "pasivitatea totala" a procurorilor.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondata contestatia formulata de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova impotriva incheierii prin care instanta de fond a dispus restituirea cauzei la procuror. Decizia este definitiva.

Tribunalul Prahova a dispus, in urma cu o saptamana, restituirea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dosarului Lukoil, in motivarea deciziei aratandu-se ca, dupa constatarea unor neregularitati in privinta rechizitoriului, procurorul a manifestat "pasivitate totala", in conditiile in care nu a remediat acele neregularitati si nici nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului.

La momentul constatarii neregularitatilor, magistratii aratau, printre altele, ca unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar si ca procurorii nu au indicat activitatea infractionala concreta a inculpatilor.

Dosarul Lukoil a fost initial trimis in judecata de procurorii PCA Ploiesti la data de 3 august 2015, procurorii aratand la acel moment ca prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.