Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu a gazduit, vineri, festivitatea militara de inchidere a exercitiului BSRF (Black Sea Rotational Force) 15.2 si deschidere a exercitiului BSRF 16.1, scrie Agerpres.

Imagine de la exercitiul Platinum Lynx 16-1Foto: MApN

Potrivit lt. Kathleen O'Brien, ofiterul de presa al exercitiului, in cadrul evenimentului organizat la Centrul Administrativ a avut loc si ceremonia de transfer a autoritatii intre esaloanele militare americane incartiruite la Baza Aeriena Mihail Kogalniceanu, respectiv intre Batalioanele 3 si 1 ale Regimentului 8 Infanterie Marina din cadrul Corpului de Infanterie Marina al SUA.

Ceremonia a marcat incheierea BSRF 15.2, care a inceput in august 2015 si s-a incheiat in ianuarie 2016. Black Sea Rotational Force 15.2 a coordonat sapte exercitii multilaterale, 10 activitati in colaborare cu comunitatea si aproape 50 exercitii de instructie tip mil-to-mil pe teritoriul national a 10 state din aria de responsabilitate a Comandamentului European al Statelor Unite ale Americii.

"Astazi, 22 ianuarie, practic Batalionul 3 a fost inlocuit de Batalionul 1, tot din cadrul Regimentul 8, puscasii marini americani urmand a fi incartiruiti la Mihail Kogalniceanu pentru o alta perioada de sase luni de unde vor desfasura exercitii, o serie de aplicatii multinationale si exercitii bilaterale tip mil-to-mil", a declarat lt. O'Brien.

Ambele unitati care au asigurat forta rotationala provin din Baza Camp Lejeune a Infanteriei Marine, din Carolina de Nord, iar cei peste cinci sute de puscasi marini americani vor participa in urmatoarele sase luni alaturi de peste 1.200 de militari ai Brigazii Mecanizate 9 Marasesti si alte structuri si categorii de forta romanesti la cinci aplicatii multinationale in diferite zone de interes din jurul Romaniei si Bulgariei, inclusiv la aplicatia Cold Response din Norvegia precum si la alte 40 de exercitii Mil-to-Mil, in compania fortelor armate din structura Parteneriatului pentru Pace.

Black Sea Rotational Force (BSRF) este un contingent de infanteristi marini si marinari din regiunile Marii Negre, Balcanilor si Caucazului care intretine parteneriate ferme, consolideaza capacitatea militara, promoveaza securitatea regionala si ofera posibilitatea de raspuns rapid in situatie de criza conform directivelor Comandamentului European al Statelor Unite si U.S. Marine Forces din Europa si Africa.