Maia Sandu, fost ministru al Educatiei si politician perceput ca reformist in Republica Moldova, scrie pe Facebook ca guvernarea Pavel Filip - PD "nu mai este legitima si nu mai reprezinta vointa poporului", dar se delimiteaza de violentele provocate de unii protestatari miercuri. Maia Sandu cere continuarea protestelor "pe platforma civica" impotriva "regimului corupt", dar avertizeaza ca "exista riscul ca de supararea noastra sa beneficieze forte care nu neaparat impartasesc valorile democratice".

Maia SanduFoto: Captura YouTube

Intr-o postare pe Facebook, Maia Sandu scris ca "asa cum oamenii au fortat usa Parlamentului, asa ati fortat si voi, dragi parlamentari, usa politicii in ultima vreme".

Maia Sandu, care a infiintat recent partidul PAS, nu face insa nici o referire la alegeri anticipate, principala cerere a actualei opozitii formate din doua partide pro-ruse (conduse de liderii Igor Dodon si Renato Usatii) si din Platforma DA (condusa de persoane ce au legaturi cu doi oligarhi plecati din Moldova, Victor Topa si Viorel Topa).

Reamintim ca o majoritate formata in jurul PD (partidul lui Vlad Plahotniuc) a votat miercuri, intr-o sedinta convocata pe furis, un guvern condus de Pavel Filip, membru PD. Miercuri seara au inceput proteste sustinute de cele trei partide mentionate anterior, proteste ce au degenerat in violente soldate cu ocuparea temporara a Parlamentului. In cele din urma, protestatarii au parasit cladirea legislativului. Joi au avut loc din nou proteste, de data aceasta pasnice.

Iata mesajul complet al Maiei Sandu:

Stiu ca multi dintre voi v-ati intrebat unde am fost in aceste zile. Din pacate, ma aflam in drum spre casa din Statele Unite in timp ce Moldova a mai inregistrat un record al rusinii.

Regret ca s-a ajuns la violente. Dar asa cum oamenii au fortat usa Parlamentului, asa ati fortat si voi, dragi parlamentari, usa politicii in ultima vreme.

Este clar pentru toti ca aceasta guvernare nu mai este legitima, ca nu mai reprezinta vointa poporului. Modul in care a fost creata asa-zisa majoritate parlamentara, modul in care a fost votat guvernul nu au nimic in comun cu practicile democratice. Ma intreb cui au jurat credinta membrii guvernului la miez de noapte? Cetatenilor de care s-au ascuns si pe care i-au inselat?

E firesc sa le fie frica dupa ce au mintit si au furat poporul. E firesc ca oamenii sa fie inraiti si revoltati.

Pe de alta parte, sint convinsa ca prin metode necivilizate nu poti ajunge la o viata civilizata. Iata de ce chem sustinatorii PAS sa nu se lase antrenati in acte de violenta, deoarece violenta dezbina, in loc sa uneasca, si ne face mai slabi, in loc sa ne faca mai puternici.

Situatia in care ne aflam este foarte dificila. Pe de o parte, ne confruntam cu un regim corupt care ne-a saracit si care acum atenteaza la libertatile pe care cu atita greu le-am obtinut. Pe de alta parte, exista riscul ca de supararea noastra sa beneficieze forte care nu neaparat impartasesc valorile democratice.

Fac apel la societatea civila sa continue protestele, dar pe o platforma care sa reuneasca toate fortele democratice, anume pe platforma civica. O platforma care sa permita tuturor cetatenilor, ce impartasesc aceleasi valori democratice, sa isi apere drepturile, mai presus de interesele de partid. Si asta pentru ca democratia nu poate fi scoasa la tocmeala. Viata oamenilor nu poate fi subiect de tirguri politice. Moldova trebuie scoasa de sub terapia de soc care i-a tot fost aplicata de regimul oligarhic si adusa in albia normalitatii.