In puscariile din Romania, o lucrare este stiintifica si ii aduce autorului reducerea pedepsei daca a fost publicata la o editura sau revista recunoscuta de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice. Concluzia apartine Inspectiei Judiciare, care in urma unei hotarari din septembrie 2015 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a realizat un control cu privire la aplicarea legii care le permite detinutilor sa-si scurteze cu 30 de zile pedepsele, daca scriu carti. La solicitarea HotNews.ro, Inspectia Judiciara a trimis Raportul de control. Vezi cum i-a respins comisia de la Penitenciarul Codlea unui detinut scaderea pedepsei, pentru ca "nu a facut dovada ca are cunostinta despre continutul, structura lucrarii", dar a pierdut in fata judecatorului de supraveghere, care i-a acordat zilele de castig.

Cartile din puscariiFoto: Agerpres

Inspectia Judiciara a trimis, la solicitarea HotNews.ro, Raportul de control privind identificarea practicii administrative si judiciare in aplicarea dispozitiilor legale cu privire la articolele stiintifice scrise in puscarii, pentru care detinutii primesc cate 30 de zile reducere din pedeapsa. Concret, CSM a decis in sedinta de plen din 15 septembrie 2015 ca Inspectia Judiciara sa realizeze acest control in care se semnaleze "eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate" (sursa aici, precum si aici).

Ce inseamna lucrare stiintifica si care este procedura de realizare in puscarie

Inspectia judiciara noteaza in repetate randuri ca "aprecierea caracterului stiintific nu se realizeaza de catre penitenciare, ci este conditionata doar de faptul ca editura sau revista sunt recunoscute, la randul lor, de catre Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), in scopul publicarii de lucrari stiintifice".

"Aceasta situatie conduce la o concluzie pur formala cu privire la caracterul stiintific al unei lucrari, dat fiind ca editurile, prin natura lor, sunt intreprinderi care urmaresc obtinerea unui profit, iar pe de alta parte nu sunt abilitate prin lege cu astfel de atributii", se arata in raportul remis HotNews.ro.

In analiza se mentioneaza ca la Penitenciarul Codlea comisia a respins cererea unui condamnat de a-i scadea din pedeapsa zilele aferente elaborarii unei lucrari stiintifice, pe motiv ca "in fata comisiei detinutul (...) nu a facut dovada ca are cunostinta despre continutul, structura lucrarii". Detinutul s-a indreptat insa cu plangere catre judecatorul de supraveghere, care i-a acordat zilele de castig. Motivul: "nu exista nicio dispozitie legala referitoare la metodologia ce trebuie respectata, cu ocazia examinarii si competentele ce trebuie indeplinite de comisia de examinare".

Un alt exemplu se refera la decizia unui penitenciar de a respinge o astfel de cerere pe motiv ca termenul de finalizare al lucrarii "este prea scurt, astfel ca exista o intentie vadita de a beneficia de prevederile legii", mai ales ca in aceeasi luna, decembrie, detinutul mai publicase doua lucrari. Refuzul penitenciarului si al judecatorului de supraveghere a fost contestat de condamnat in instanta, iar judecatoria i-a dat acestuia dreptate si a obligat penitenciarul "sa permita condamnatului sa elaboreze lucrarea".

Decizia Directorului General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor nr. 619/14.10.2011 este cea care prevede ce inseamna o lucrare stiintifica. Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, "intra in categoria lucrarilor stiintifice:

a) lucrarile publicate in reviste stiintifice recunoscute, la data publicarii, de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS);

b) lucrarile publicate la edituri recunoscute, la data publicarii, de Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS);

c) comunicarile stiintifice sustinute la o conferinta nationala sau internationala si publicate in analele manifestarii stiintifice."

Aceeasi decizie prevede ca, pentru a tine evidenta timpului rezervat realizarii unei lucrari stiintifice, detinutul trebuie sa completeze o cerere pe care sa o inainteze spre aprobare directorului penitenciarului. La aceasta cerere se anexeaza si "o recomandare scrisa privind relevanta tematicii in domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea".

Dar nu orice detinut poate sa scrie o lucrare stiintifica. Raportul arata ca o Comisie de selectionare si repartizare la munca analizeaza cererea detinutului si inainteaza directorului de penitenciar o propunere motivata "cu privire la acceptarea sau respingerea solicitarii". Daca directorul aproba cererea, "coordonatorul sectorului Educatie si Asistenta Psihosociala propune spre aprobare directorului unitatii programul de lucru si locatia destinata activitatii de elaborare".

"Tinerea evidentei timpului afectat elaborarii lucrarii se face pe baza tabelului nominal de scoatere la munca, completat zilnic de educatorul desemnat de coordonatorul sectorului Educatie si Asistenta Psihosociala", se arata in raport.

Decizia din 2011 prevede ca dupa publicarea lucrarii, detinutul depune cerere la conducerea penitenciarului pentru acordarea zilelor care se scad din pedeapsa. La aceasta cerere, puscariasii trebuie sa anexeze lucrarea stiintifica publicata, in original, potrivit raportului.

Cea care analizeaza si solutioneaza cererea este Comisia de propuneri pentru eliberare conditionata, care poate sa o respinga, "daca in cauza nu sunt intrunite conditiile prevazute de Legea de executare a pedepselor privative de libertate si prezentele instructiuni".

Inspectia Judiciara noteaza in raport ca "cel mai mare numar de persoane private de libertate care au formulat cereri de acest tip, respectiv 53, provind de la Penitenciarul Rahova (23) si Penitenciarul Jilava (30), ambele situate in raza teritoriala a Curtii de Apel Bucuresti, acestea intocmind, in total, un numar de 142 de lucrari, apreciate ca avand caracter stiintific, 30 de condamnati elaborand mai multe asemenea lucrari". Exista, insa, si cateva puscarii unde nimeni nu a cerut sa scrie carti: este cazul Penitenciarelor Targu Mures, Miercurea Ciuc si Botosani.

Raportul Inspectiei Judiciare mentioneaza ca detinutul care vrea sa scrie o lucrare stiintifica din penitenciar trebuie sa semneze "un angajament, asumandu-si anumite obligatii in cazul aprobarii cererii pentru elaborarea lucrarii stiintifice, in care este prevazut si faptul ca, in conditiile in care, dupa publicarea lucrarii si ca urmare a rezultatului evaluarii de catre comisiile de specialitate, se dovedeste ca a incalcat normele de buna-conduita ale cercetarii-dezvoltarii, comitand una din abaterile: frauda in stiinta, confectionarea de date, falsificare, plagiat sau s-a aflat in situatia conflictului de interese, drepturile acordate ca urmare a activitatii de cercetare vor fi anulate, iar raspunderea, inclusiv cea penala, ii revine".

Inspectia Judiciara precizeaza, insa, ca angajamentul "are tot un continut formal si nu cuprinde mentiunea expresa a angajarii raspunderii penale in cazul in care acesta nu este autorul real al lucrarii si ca lucrarea elaborata nu reprezinta un plagiat".

In raport se arata ca au fost gasite si cazuri unde cererea inaintata de catre detinut pentru a scrie o lucrare stiintifica a fost depusa dupa ce lucrarea a fost publicata.

"Nu sunt stabilite responsabilitati in sarcina cadrelor penitenciarului, privind verificarea modului in care, in mod concret, persoanele private de libertate procedeaza la elaborarea lucrarilor stiintifice", noteaza raportul. Acesta mentioneaza ca "transmiterea manuscrisului catre editura se realizeaza de catre persoana privata de libertate, prin intermediul membrilor familiei sau al apartinatorilor, cu ocazia vizitelor primite de la acestia sau in mod direct, prin intermediul postei, neexistand o prevedere legala care sa reglementeze modul de predare a manuscrisului catre editura".

"Competenta analizarii si solutionarii cererii apartine comisiei de propuneri pentru liberare conditionata, care poate dispune, dupa caz:

a) admiterea cererii si acordarea zilelor castig, acest lucru fiind conditionat doar de cerinta ca lucrarea stiintifica sa fie publicata de o editura sau revista recunoscuta de catre Colegiul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS);

b) respingerea cererii, daca in cauza nu sunt intrunite conditiile prevazute de legea de executare a pedepselor privative de libertate si instructiuni", se arata in cadrul raportului.

Inspectia Judiciara concluzioneaza ca aceasta procedura prin care detinutii beneficiaza de scaderi ale pedepsei, in urma elaborarii de lucrari stiintifice, este insuficient reglementata. De asemenea, avertizeaza ca nu a fost elaborat nici pana acum regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013, astfel ca in lipsa normelor de aplicare a legii conditiile pentru realizarea unei lucrari sunt stabilite in continuare prin Decizia din 2011 a directorului ANP.

"Actuala reglementare nu permite oferirea unor raspunsuri pertinente la intrebarile legitime care au fost formulate precum: Ce este aceea o lucrare stiintifica? Cum este elaborata? Cine supravegheaza intocmirea ei? Cine raspunde pentru stabilirea caracterului stiintific? Este lucrarea autentica? Cum au persoanele private de libertate acces la bibliografia necesara elaborarii unei lucrari academice?", avertizeaza institutia.

Aceasta noteaza ca "intrarea in vigoare, la data de 07.02.2014, a Legii nr. 254/2013, care nu mai stabileste un interval de timp minim pentru elaborarea unei lucrari stiintifice, indiferent de complexitatea acesteia, astfel cum era prevazut in Legea nr. 275/2006, a condus la posibilitatea ca o persoana privata de libertate sa publice un numar foarte mare de lucrari, in intervale de timp foarte scurte, cu beneficiul reducerii corespunzatoare a pedepsei".

Comisia pentru eliberare conditionata este formata din judecatorul de supraveghere - care este si presedintele comisiei, directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranta detinerii, directorul adjunct pentru educatie si un consilier de probatiune. Secretarul comisiei este seful serviciului de evidenta din penitenciar.

Aceasta comisie este cea care formuleaza propuneri de eliberare conditionata a condamnatului, in functie de conduita, de eforturile pentru reintegrare sociala, de munca prestata, fractiunea din pedeapsa efectiv executata, regimul de executare a pedepsei si de antecente penale.

Descarca de aici Raportul integral al Inspectiei Judiciare

Raportul de control al Inspectiei Judiciare privitor la scriitorii din puscarii

Amintim ca Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a anuntat in urma cu doua saptamani ca va propune guvernului ca, printr-o ordonanta de urgenta, sa fie abrogata dispozitia din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice in puscarie beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte (sursa si detalii).

Ce spune legea

Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor prevede urmatoarele, la articolul 96:

" (1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;

b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;

c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;

d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;

e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;

f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate.

(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata".

Citeste si: