Comisia Europeana ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioada de pana la doi ani, afirma surse din cadrul Uniunii Europene citate de presa italiana si preluate de Mediafax.

"In cazul unor amenintari grave si persistente asupra frontierelor externe ale Spatiului Schengen, Comisia Europeana poate propune Consiliului activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani", a declarat un oficial din cadrul Executivului UE citat de site-ul agentiei ANSA.

Conform altor surse europene, citate de site-ul TGcom.it, Comisia Europeana ar putea propune oficial suspendarea Schengen cu ocazia viitorului summit al Consiliului European.

Germania, Austria, Suedia si Danemarca au introdus deja, in ultimele luni, controale temporare in cadrul Schengen, in contextul crizei imigratiei.

"In situatii de amenintari grave la adresa ordinii publice sau de riscuri privind securitatea interna, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera interna pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibila a riscului la adresa ordinii publice daca perioada depaseste 30 de zile", se arata in Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind functionarea Schengen. Masurile de control la frontiere pot fi prelungite pe un termen de pana la 24 de luni.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute ca Uniunea Europeana are la dispozitie doua luni pentru a solutiona criza imigratiei, altfel exista riscul destramarii Spatiului Schengen si zonei euro.

"Avem la dispozitie doua luni pentru a aduce sub control situatia imigratiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica functionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criza precum prabusirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupari similare a exprimat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "In acest moment, exista risc asupra Schengen, maine vor aparea intrebari referitoare la necesitatea de a avea o moneda comuna: Uniunea Europeana este amenintata la baza, iar noi abia daca ne dam seama de acest lucru", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza ca cetatenii Uniunii Europene vor gasi mai greu locuri de munca, iar economia comunitara va avea de suferit in cazul in care Spatiul Schengen s-ar destrama din cauza crizei imigratiei. La randul sau, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a afirmat ca mentinerea spatiului de libera circulatie Schengen este esentiala pentru prosperitatea economica a zonei euro.