Raportul Inspectiei Judiciare (IJ) privind cartile scrise de detinuti, care a fost adoptat joi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), arata ca unii condamnati au beneficiat de reduceri ale pedepselor dupa ce au elaborat lucrari despre care s-a constatat ca erau de fapt articole de cateva pagini publicate in diverse reviste, informeaza Agerpres.

In raportul IJ sunt identificate o serie de vulnerabilitati referitoare la aceasta tema, una dintre ele privind imposibilitatea cuantificarii, in actuala reglementare, a efortului intelectual al persoanelor private de libertate in elaborarea lucrarilor stiintifice, in mod diferentiat, in functie de tipul si complexitatea lucrarii elaborate, precum si de contributia acestora.

Astfel, legea acorda in mod generic un numar de 30 de zile executate din pedeapsa, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate, indiferent de efortul intelectual depus de catre autori, concretizat in lucrari stiintifice publicate.

In context, IJ face trimitere la mai multe cazuri de la penitenciarele Colibasi si Codlea, unde persoane private de libertate au beneficiat de reducerea pedepsei dupa ce au publicat articole de cateva pagini in unele reviste.

Potrivit raportului, un condamnat de la Penitenciarul Colibasi a elaborat lucrarea "Descoperire, pregatire si formare a arbitrilor in fotbal", care este de fapt un articol de zece pagini publicat in revista 'Sport si societate", iar lucrarea "Managerii si managementul resurselor umane in fotbal" este tot un articol, publicat in revista 'Ecoforum", pentru fiecare dintre ele comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului acordand cate 30 de zile considerate ca executate.

La acelasi penitenciar, un condamnat a elaborat lucrarea "Principiul non reformation in pejus", care reprezinta un articol de patru pagini publicat in revista 'Strategii manageriale" nr. 4, Decembrie 2014, iar lucrarea "Perspective ale pietei romanesti de retail in contextul Europei 2020'', apartinand altui detinut, este tot un articol de zece pagini, publicat in revista 'Strategii manageriale" nr. 2/2015.

In ambele situatii, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului a acordat cate 30 de zile considerate ca executate.

O situatie similara a existat si la Penitenciarul Codlea, unde un condamnat a elaborat sase lucrari stiintifice pentru care i-au fost acordate cate 30 de zile castig, trei dintre aceste lucrari fiind articole publicate in reviste de specialitate sau in volume publicate la o editura acreditata.

Raportul IJ indica, la capitolul vulnerabilitati, o serie de lacune legislative privind insuficienta reglementare a conditiilor si procedurii in care persoanele private de libertate beneficiaza de liberarea conditionata in urma elaborarii unor lucrari stiintifice.

In context, IJ face trimitere la situatii in care unii detinuti au publicat un numar mare de lucrari intr-un interval de timp redus.

"In raport cu aceasta constatare, trebuie mentionat ca intrarea in vigoare (...) a Legii nr. 254/2013, care nu mai stabileste un interval de timp minim pentru elaborarea unei lucrari stiintifice, indiferent de complexitatea acesteia, astfel cum era prevazut in Legea nr.275/2006, a condus la posibilitatea ca o persoana privata de libertate sa publice un numar foarte mare de lucrari, in intervale de timp foarte scurte, cu beneficiul reducerii corespunzatoare a pedepsei. Spre exemplu, condamnatul (...) a beneficiat de 150 de zile castig ca urmare a elaborarii si publicarii unui numar de 5 lucrari stiintifice, intr-o perioada extrem de redusa (14.08.2014 - 02.03.2015), pentru fiecare in parte solicitand un interval de timp ce varia intre 10-15 zile, in conditiile in care i s-a aprobat program de lucru de 1 - 2 ore pe zi, doar in zilele lucratoare ale saptamanii", se arata in document.

La capitolul vulnerabilitati se precizeaza, totodata, ca, in general, recomandarile scrise din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar privind relevanta tematicii in domeniul ales au un caracter "formal", ele necuprinzand referinte stiintifice minime din partea persoanei private de libertate cu privire la tematica aleasa, planul provizoriu al lucrarii ori bibliografia ce urmeaza a fi consultata.

De asemenea, inspectorii judiciari spun ca singurul criteriu pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari este publicarea acesteia la una dintre editurile recunoscute de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din invatamantul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

Plenul CSM a dispus in 15 septembrie 2015 sesizarea IJ pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata.