Peste 80 de mari grupuri farmaceutice au cerut joi la Davos coordonarea eforturilor pentru a lupta impotriva cresterii rezistentei la supebacterii, un subiect de preocupare tot mai mare, solicitand mobilizarea de fonduri publice, scrie AFP.

Aceasta declaratie, facuta la Forumul Economic Mondial, este semnata de marile companii din sector precum francezii de la Sanofi, elvetienii de la Novartis si Roche sau gigantii americani Pfizer si Merck & Co, care cer o mai buna folosire a antibioticelor.

Eficienta in declin a antibioticelor ingrijoreaza din ce in ce mai mult comunitatea stiintifica.

La sfarsitul lui noiembrie, cercetatori chinezi au anuntat, spre exemplu, ca au descoperit o gena care face ineficienta anumite antibiotice date in ultima instanta, atunci cand alte tratamente au esuat, relansad temerile ca infectii tratabile in prezent ar putea reincepe sa ucida.

"Rezultatele noastre sunt extrem de ingrijoratoare", a subliniat Pr Liu Jianhua, de la Universitatea agricola din Canton.

Grupurile care au semnat apelul cer guvernelor sa sustina finantarea dezvoltarii de noi antibiotice.

Semnatarii, printre care se numara de asemenea AstraZenaca sau GlaxoSmithKline, au precizat ca sustin planul de actiune al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru mentinerea eficacitatii antibioticelor.

Rezistenta tot mai mare a bacteriilor la antibiotice este o prioritate majora pentru sistemul de sanatate, au aratat ei.

Aceste medicamente sunt esentiale pentru ingrijirea infectiilor mortale dar si pentru proceduri precum transplantul, chimioterapia sau tratarea SIDA.

Suprautilizarea lor, insa, accelereaza aparitia de micro-organisme rezistente, care antreneaza reducerea eficientei acestor medicamente.

Potrivit unui raport privind rezistenta la antibiotice, infectiile care decurg din dezvoltarea acestui aspect ar putea antrena circa 10 milioane de decese suplimentare pana in 2050 si ar putea costa pana la 100 de trilioane de dolari daca problema nu se rezolva.

In ciuda investitiilor din cursul ultimilor doua decenii, nicio o noua clasa de antibiotice nu a fost omologata in ultimii 40 de ani, arata semnatarii declaratiei.