Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui George Homostean, fost ministru de Interne in perioada 1978-1987, in urma unei solicitari in acest sens a procurorului general, anunta Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Tiberiu Nitu ii solicitase in urma cu doua zile sefului statului formularea cererii de urmarire penala a lui George Homostean, fost ministru de Interne in perioada 1978-1987, pentru complicitate la infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 21 ianuarie a.c., Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Homostean George, fost Ministru de Interne in perioada 4 septembrie 1978 ¬3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008. Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestei cereri", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Procurorul general Tiberiu Nitu i-a solicitat marti presedintelui Romaniei formularea cererii de urmarire penala a lui George Homostean, fost ministru de Interne, pentru complicitate la infractiuni contra umanitatii in cazul mortii disidentului Gheorghe Ursu. Inginerul Gheorghe Ursu, cunoscut disident anticomunist, a murit pe 17 noiembrie 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava, in urma batailor primite in arest.

"Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul dosarului cunoscut generic 'Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil' aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare. (...) Desi faptele ce formeaza obiectul cauzei au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale, avand in vedere ca normele de procedura sunt de stricta si imediata aplicare, procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului ori fost membru al Guvernului este aplicabila si in prezenta cauza", se arata intr-un comunicat al PICCJ remis marti.

Conform sursei citate, Curtea Constitutionala a stabilit ca in privinta mandatului de membru al Guvernului legea fundamentala nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei: "Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale", se preciza in comunicat.