Delegatia de parlamentari aflata in Norvegia a cerut "imperios" guvernatorului localitatii de resedinta a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru ca masura adoptata ar fi disporoportionata si este o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Parlamentarii romani au cerut (...) imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul ca masura adoptata este una disproportionata si reprezinta o interpretare abuziva a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislatiei internationale relevante), adaugand ca exista suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedura (nerespectarea de catre Barnevernet a etapelor procedurale prevazuta in legislatia norvegiana)", potrivit unui comunicat de presa emis de Senat.

In cadrul intalnirii cu guvernatorul judetului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situatia mai multor familii ai caror copii au fost plasati in familii surogat. Parlamentarii au mentionat ca situatia familiei Bodnariu a generat o "emotie deosebit de puternica in randul cetatenilor romani" penrtu ca Barnevernet, institutia care se ocupa de respectarea drepturilor copiilor in Norvegia, actioneaza cu lipsa de transparenta si ca asupra sa planeaza suspiciuni asupra modului in care gestioneaza cazurile.

Delegatia a vizitat si familia, discutand cu Marius si Ruth Bodnariu, a "vizitat locuinta si a constatat conditiile adecvate de viata si dezvoltare oferite copiilor de catre parinti", potrivit sursei citate. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei si cu alti membri ai comunitatii locale.

In perioada 20-22 ianuarie o delegatie de parlamentari, condusa de deputatul Mircea Dolha si din care fac parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea si Ovidiu Iane si senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev face o vizita in Norvegia pentru a intreprinde "demersuri politice pentru sustinerea reintregirii familiilor de romani ai caror copii au fost preluati de Serviciul local norvegian de protectie a copilului".

In programul delegatiei sunt incluse convorbiri cu reprezentanti ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Norvegia.