Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul comemorarii a 75 de ani de la Pogromul legionar antievreiesc de la Bucuresti (21-23 ianuarie 1941), aratand ca isi doreste ca in acest mandat "sa putem afirma vointa noastra de a combate mai intens si mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie si extremismele de orice fel."

Mesajul integral al lui Klaus Iohannis (sursa: Administratia Prezidentiala)

"Acum 75 de ani, in Bucuresti au avut loc atrocitati si fapte inumane comise, in zilele de 21-23 ianuarie 1941, de catre legionari si acolitii lor. Samavolnicia persecutiilor si actele de o violenta extrema, savarsite pe criterii etnice, s-au soldat cu decesul a peste o suta de evrei si ranirea grava a numerosi supravietuitori. Virulenta climatului antisemit si atmosfera opresiva in care traiau etnicii evrei din acele timpuri au culminat cu aceste scene barbare, care au dovedit in fapt incapacitatea societatii de a apara valori si principii fundamentale ale lumii moderne.

In numele statului roman, aduc astazi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom si actiunilor xenofobe, rasiste si antisemite din acele zile sangeroase. Fara indoiala, pogromul de la Bucuresti este o pagina dezonoranta din istoria Romaniei, iar gestul firesc de aducere-aminte trebuie sa ne faca in continuare constienti ca evenimente ca cel din 1941 au fost consecinta intolerantei si a urii sadite de-a lungul vremii intr-o societate care nu a avut anticorpii necesari pentru a se apara.

Pentru generatia tanara, faptele de atunci sunt probabil evenimente foarte indepartate, dar cruzimea lor este cat se poate de actuala, daca urmarim evolutiile din alte parti ale lumii. Ganditi-va la acei semeni care, dupa ce au fost torturati, au fost atarnati in carligele abatorului din Bucuresti, unii dintre ei cand inca mai respirau! Ganditi-va la zecile de femei si barbati impuscati in padurea Jilava! Ganditi-va la lacasurile de cult, devastate si incendiate! Depinde doar de noi ca memoria acelor evenimente tragice sa fie pastrata cum se cuvine si sa nu trecem sub tacere suferinta victimelor. Din acest trecut sumbru trebuie sa invatam insa ca statul este obligat sa apere cu sfintenie demnitatea si libertatea fiintei umane, iar orice manifestare sau forma incipienta de ura trebuie prevenita, condamnata si combatuta.

Romania este o tara care a facut in ultimul deceniu progrese foarte importante in domeniul recunoasterii si asumarii Holocaustului si cred cu tarie ca suntem astazi in masura sa impartasim si altora din experienta noastra. O buna oportunitate este preluarea de catre Romania, in acest an, a presedintiei Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului, o organizatie in care tara noastra poate fi o voce solida si responsabila. Imi doresc ca in acest mandat sa putem afirma vointa noastra de a combate mai intens si mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie si extremismele de orice fel."