Ministerul Apararii, Mihnea Motoc, s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi discutand despre aplicarea planului de crestere a capacitatii operationale a Aliantei, agenda summit-ului NATO, evolutiile din Afganistan si provocarile de securitate, potrivit Mediafax.

"In analiza masurilor de implementare a Planului de crestere a capacitatii operationale a NATO (Readiness Action Plan), ministrul Motoc a evidentiat participarea activa a Romaniei, prin suplimentarea si imbunatatirea contributiei la Forta de Raspuns a NATO cu personal si tehnica militara, inclusiv aeriana, precum si prin cresterea semnificativa a numarului de exercitii internationale desfasurate pe teritoriul national, ceea ce a permis antrenarea militarilor romani impreuna cu cei din alte structuri ale Fortei de Raspuns", a informat Ministerului Apararii Nationale, intr-un comunicat.

Ministrul Mihnea Motoc a aratat ca acest ritm ridicat de pregatire va fi mentinut si in urmatorii doi ani. Oficialul roman a amintit ca, anul trecut, au fost infiintate, la Bucuresti, doua structuri aliate - Unitatea de integrare a fortelor NATO (NFIU), care a atins recent capabilitatea operationala initiala, respectiv Comandamentul Diviziei Multinationale Sud-Est, activat la 1 decembrie 2015, pentru care declararea capabilitatii operationale initiale este planificata in acest an, urmand ca in 2018 sa atinga capacitatea operationala completa, ceea ce va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in aceasta zona de la flancul estic aliat.

In ceea ce priveste deciziile politice care ar urma sa fie luate in acest an la Summit-ului NATO de la Varsovia, ministrul roman a invocat importanta care trebuie acordata situatiei de securitate din regiunea extinsa a Marii Negre, pentru care trebuie agreate si implementate masuri pragmatice de aparare si descurajare adaptate specificului zonei.

Referitor la misiunea NATO "Resolute Support" din Afganistan, ministrul apararii nationale a aratat ca Romania isi va mentine si in anul 2016 nivelul de angajare din 2015, cu aproape 650 de militari.

In partea a doua a vizitei oficiale la Cartierul General al Aliantei, Mihnea Motoc s-a intalnit si cu Presedintele Comitetului Militar al NATO, generalul Petr Pavel.