Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, anunta ca este dispus sa-si depuna mandatul de rector in care a fost recent confirmat, pentru a crea Universitatea Metropolitana a Timisoarei prin unificarea celor 4 universitati din oras. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Pirtea prezinta beneficiile unificarii universitatilor si sustine ca aceasta abordare este nu doar o solutie de supravietuire, ci un raspuns la cresterea competitivitatii. Pe de alta parte, insa, Viorel-Aurel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, a declarat pentru HotNews.ro ca nu a avut niciun fel de discutii pe acest subiect, cu atat mai mult cu cat toate universitatile din Timisoara, in afara Universitatii de Vest, sunt acum in proces de alegere a rectorilor si a celorlalte structuri de conducere.

Marilen PirteaFoto: Agerpres

"Constructia unei universitati performante, moderne si vizionare, care sa aiba dezideratul de a reuni oferta educationala regionala, de a valorifica diferentele, de a fi o forta in cercetare si un varf de lance in educatia academica, se poate face si pe bazele a ceea ce exista in Timisoara si, in general, in regiunea de Vest a Romaniei. Personal, imi exprim totala incredere si disponibilitate pentru sprijinirea acestui proiect ambitios care sa faca din orasul nostru unul si mai puternic", sustine Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT).

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara anunta ca "dovada a bunei credinte si a spiritului constructiv in care eu, dar sunt convins ca si UVT in plan institutional, privim acest deziderat - crearea Universitatii Metropolitane a Timisoarei, sunt dispus a-mi pune la dispozitie mandatul de rector, de curand reconfirmat de comunitatea academica a UVT, pentru realizarea acestui proiect revolutionar, poate cel mai important din ultimele doua decenii. Momentul actual este extrem de propice pentru o asemenea initiativa, intrucat universitatea pe care o conduc este singura dintre cele patru institutii de invatamant superior de stat in care procesul de alegere a rectorului a fost finalizat. Nicio o ambitie personala nu trebuie sa stea in calea unui asemenea proiect, fiind sansa noastra, a tuturor, de a repozitiona Timisoara atat in plan national, cat si european si mondial".

Viorel Aurel Serban

Viorel Aurel Serban

Foto: Universitatea Politehnica Timisoara

De o cu totul alta parere este, insa, rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara. Contactat de HotNews.ro, Viorel-Aurel Serban a afirmat ca declaratia lui Marinel Pirtea este unilaterala si nu vine pe fondul unor discutii recente intre cele patru universitati de stat din Timisoara: Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului.

"Nu s-a discutat nimic si acum noi suntem in proces de alegeri. Subiectul acesta cred ca se reia din 4 in 4 ani. Dansul a mai declarat asta acum 3-4 ani. Si nici nu cred ca este fezabil acest lucru", a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara, Viorel-Aurel Serban. Acesta a amintit ca in 2011 senatul Universitatii Politehnica din Timisoara si senatul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara au votat fuzionarea celor doua institutii, insa "la Medicina, cand au trecut la detalii, lucrurile s-au blocat".

"Probabil ca e o declaratie intr-un anumit context. A mai spus-o acum 3-4 ani. Se poate discuta, dar mai intai sa se incheie alegerile. Dar s-a incheiat fuziunea cu Resita?", a continuat rectorul Politehnicii, facand referire la anuntul recent al Universitatii de Vest din Timisoara ca analizeaza preluarea prin fuziune a Universitatii Eftimie Murgu din Resita.

Contactat de HotNews.ro, rectorul Marilen Pirtea de la Universitatea de Vest din Timisoara a precizat ca reitereaza "aceeasi declaratie pe care am facut-o acum 4 ani". Pirtea a afirmat ca mesajul sau se indreapta catre cei care candideaza la functia de rector in celelalte trei universitati, dar mai ales catre senatele universitare. "Este o declaratie de intentie", a adaugat rectorul UVT.

Marilen Pirtea a precizat ca exista in continuare discutii intre universitatea pe care o conduce si Universitatea Eftimie Murgu din Resita referitor la preluarea acesteia din urma, dar "se pare ca sunt o multime de probleme la Resita si vreau sa si le rezolve ei, dupa care sa discutam. Sunt foarte multe datorii, procese in derulare. Nu as vrea sa preiau eu procesele pe care Universitatea din Resita le are cu profesorii sai. Suntem dispusi sa preluam universitatea, in conditiile noastre", a declarat rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Descarca de aici comunicatul integral semnat de rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea

Ce prevede Legea Educatiei Nationale, referitor la fuzionarea universitatilor

Art. 194. - (1) Pentru promovarea calitatii si cresterea eficientei sistemului de invatamant superior, pentru cresterea vizibilitatii internationale si pentru concentrarea resurselor, universitatile de stat si particulare pot:

a) sa se constituie in consortii universitare, potrivit legii;

b) sa fuzioneze intr-o singura institutie de invatamant superior cu personalitate juridica

(2) Universitatile acreditate la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot demara proceduri pentru constituirea de consortii sau pentru fuzionare prin comasare sau absorbtie.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului aloca preferential resurse financiare consortiilor sau universitatilor fuzionate, conform unei metodologii adoptate in acest sens prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, la propunerea CNFIS.

(3) Fuziunea prin comasare sau absorbtie a institutiilor de invatamant superior de stat se face, de regula, in jurul institutiilor din categoria universitatilor de cercetare avansata si educatie si tinand cont de proximitatea geografica.