Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent, in cadrul Programului National de Imunizare, va fi reluata incepand de saptamana viitoare, in urma discutiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii cu distribuitorul.

Copil la medicFoto: Agerpres

"In urma discutiilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, distribuitorul a informat ca a rezolvat problema distribuirii vaccinului hexavalent, iar saptamana viitoare va asigura un necesar de 107.300 de doze, care vor ajunge la directiile de sanatate publica pentru a fi distribuite cabinetelor medicale in vederea continuarii procesului de imunizare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii transmis miercuri si citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in conformitate cu acordul-cadru existent, pana la sfarsitul acestui an, producatorul trebuie sa mai puna la dispozitia Ministerului Sanatatii 500.000 de doze de vaccin.

Vaccinul hexavalent va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinati, precum si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor, conform calendarului.

"Recuperarea la vaccinare se va realiza, sub coordonarea directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, prin cabinetele medicilor de familie", precizeaza MS in comunicatul citat.

Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei si se administreaza gratuit in calendarul national de imunizare al MS.

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca disfunctionalitatile inregistrate la livrarea vaccinului s-au datorat imposibilitatii producatorului de a produce si livra acest produs in timp util, in aceasta situatie aflandu-se mai multe state, atat la nivel european, cat si mondial.