Angajatii Serviciului de Probatiune si-au intrerupt miercuri in mod spontan activitatea, pentru a atrage atentia conducerii Ministerului Justitiei cu privire la lipsa de personal si anumite drepturi salariale care nu au fost acordate, transmite Agerpres.

Primii care si-au intrerupt activitatea au fost angajatii de la Serviciul de Probatiune din Bucuresti, urmati de cei de la alte servicii din tara.

Una dintre revendicari se refera la faptul ca sunt prea putini consilieri de probatiune raportat la numarul mare al persoanelor condamnate aflate in libertate care trebuie supravegheate.

Astfel, la Bucuresti, 21 de consilieri de probatiune au in supraveghere 5.000 de persoane condamnate, iar la Brasov 17 de consilieri supravegheaza 1.800.

"Problemele cu care sistemul de probatiune din Romania se confrunta au fost aduse la cunostinta Ministerului Justitiei, insa ele nu s-au constituit niciodata intr-o prioritate reala pentru minister. La problemele noastre am primit doar declaratii formale de sustinere. Niciun demers nu s-a finalizat. Aceasta in conditiile in care permanent mesajul factorilor de decizie este acela ca sunt preocupati de asigurarea sigurantei cetatenilor. In acest moment, apreciem ca solutiile amiabile au fost epuizate. Incetarea activitatii reprezinta singura modalitate prin care putem atrage atentia asupra situatiei grave in care ne aflam", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Constantin Todirita, sef serviciu la Serviciul de Probatiune Brasov.

Solicitarile protestatarilor sunt: repozitionarea consilierilor de probatiune in cadrul sistemului de justitie; acordarea de drepturi similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justitie; plata orelor suplimentare; angajarea urgenta de personal si suplimentarea posturilor in cadrul sistemului de probatiune; asigurarea pazei sediilor, a bunurilor si a personalului de probatiune de catre Jandarmeria Romana

De asemenea, ei solicita asigurarea unor conditii decente de munca si a resurselor materiale necesare desfasurarii activitatilor zilnice; demararea unor proceduri de modificare a legislatiei actuale in materia probatiunii care sa conduca la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea in vigoare a noilor coduri; adoptarea regulamentelor de aplicare a legislatiei in materia probatiunii, corelata cu o simplificare a procedurilor de lucru.