Corpul de control al premierului face verificari la Administratia Nationala a Penitenciarelor, a anuntat, marti, Ministerul Justitiei, precizand ca verificarile sunt generate de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, potrivit Mediafax.

"Corpul de control al Primului Ministru, ca urmare a solicitarii Ministrului Justitiei, efectueaza un control la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Controlul a fost generat de publicarea unui numar mare de lucrari stiintifice de catre condamnatii aflati in penitenciare, cu precadere in anii 2014 - 2015. Intrucat in complinirea procedurii de elaborare a acestor lucrari era necesara recomandarea unui profesor sau conferentiar universitar, aceasta verificare excede competentei stricte a Ministerului Justitiei, care insa, prin cabinetul ministrului si Corpul de control al acestuia, asigura conlucrarea la efectuarea acestui control", anunta Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, anunta, in urma cu o saptamana, ca va propune Guvernului, in prima sedinta din februarie, emiterea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea articolului din lege care prevede ca detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizand ca tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia sa fie adoptat din februarie 2014.

Ministrul preciza ca prevederea legala potrivit careia detinutii care scriu lucrari stiintifice beneficiaza de o reducere a pedepsei exista in Dreptul roman din 1969 si a fost preluata in variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv in 2006 si in aceasta ultima lege 254/2013.