Ungaria este pregatita sa construiasca "a doua zi" un gard de-a lungul granitei cu Romania in cazul in care imigrantii schimba ruta, in loc sa mearga prin Croatia, a declarat marti ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, intr-un interviu pentru Reuters.

Extensia gardului la granita Ungariei cu RomaniaFoto: Hotnews

Peter Szijjarto sustine ca frontierele sudice ale Europei raman deschise la fluxul de sute de mii de imigranti din Orientul Mijlociu si Africa care a pus in discutie sistemul Schengem de granite interne deschise in cadrul UE.

Ministrul ungar considera ca ar fi nevoie de zeci de mii de politisti si trupe intr-o forta europeana comuna care sa opreasca fluxul de imigranti de-a lungul lungilor frontiere maritime ale Greciei.

"Daca nu ar fi tragic as rade atunci cand aud oficiali europeni vorbind despre sute de ofiteri Frontex ca fiind solutia - nu este cazul", a declarat Szijjarto.

"Daca Grecia nu este dispusa sa faca parte din solutie (...) trebuie sa vorbim cu bulgarii si macedonienii".

Szijjarto a mai aratat ca Ungaria s-a pregatit sa construiasca repede un gard la granita cu Romania, in cazul in care este necesar.

"Daca trebuie sa construim un gard acolo, suntem gata sa o facem a doua zi", a declarat ministrul.

Austria a anuntat vineri ca va interzice accesul imigrantilor care vor sa tranziteze teritoriul tarii in drumul lor spre Germania, mai degraba decat sa ceara azil, determinand vecinul sau sudic Slovenia sa anunte miscari similare.

In aceste conditii, Romania ar putea deveni o ruta populara pentru imigranti spre sfasitul anului, scrie Reuters. Din Romania, acestia ar urma, cel mai probabil, sa incerce sa intre in Ungaria, in drumul lor catre Europa de Vest.

"Este mai probabil ca oricand ca granita sudica a zonei Schengen sa fie echivalenta cu granita nordica a Greciei (cu Bulgaria si Macedonia)", spune Szijjarto.